Uporedna analiza efikasnosti moksifloksacina i cefiksima u smanjenju posledica zapaljenja posle hirurškog vađenja impaktiranih donjih trećih molara - Stošić, Branimir; Šarčev, Ivan; Mirković, Siniša; Bajkin, Branislav; Soldatović, Ivan (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Ne postoje naučni dokazi da je profilaktička primena antibiotika posle hirurškog vađenja donjeg trećeg molara efikasna u suzbijanju postoperativnog bola, edema, trizmusa i alveolitisa. Cilj rada bio je da se istraže efekti antibiotika iz grupe fluorohinolona (moksifloksacin) i cefalosporina (cefiksim), na smanjenje zapaljenjskih postoperativnih sekvela (bol, edem i trizmus), kao i na eventualno smanjenje učestalosti nastanka alveolitisa posle hirurškog vađenja donjih trećih molara. Metode. Ovu dvostruko slepu studiju završilo je 157 ispitanika, od kojih su formirane dve studijske grupe (ispitanici koji su koristili navedene antibiotike) i kontrolna grupa, koja je koristila placebo tablete. Ispitanici su kontrolisani prvog, drugog i sedmog dana nakon operacije. U postoperativnom periodu praćeni su učestalost, intenzitet i trajanje postoperativnih zapaljenjskih sekvela, kao i pojava alveolitisa. Rezultati. Oba antibiotika, naročito moksifloksacin, imali su izražen efekat na smanjenje svih sekvela (bol, edem i trizmus), kao najčešćih tegoba nakon hirurškog vađenja donjeg trećeg molara i doprinela su smanjenju učestalosti pojave alveolitisa. Zaključak. Antibiotska profilaksa cefiksimom i, posebno, moksifloksacinom, smanjila je pojavu postoperativnih sekvela i ublažila tegobe. Interesantno je da su oba antibiotika, pogotovu moksifloksacin, doprineli smanjenju učestalosti alveolitisa, koji nije bio izazvan zapaljenjem. Neophodna su dalja istraživanja mehanizama ovakvog efekta.