Replantacija ruke: hirurška strategija i profilaksa akutne bubrežne slabosti usled ishemijskog reperfuzionog oštećenja - Kovačević, Predrag; Kozarski, Jefta; Djordjević, Dragana; Janković, Irena; Pavlović, Dimitrije (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Replantacija ruke je izuzetno retka i izazovna procedura. Jedna od komplikacija ove intervencije je mioglobinurija i posledična bubrežna insuficijencija izazvana ishemijsko reperfuzionim oštećenjem. Prikaz bolesnika. Prikazana su dva bolesnika starosti 24 i 46 godina, primljena nakon amputacije ruke izazvane traumom. Vreme ishemije iznosilo je šest, odnosno dva sata. Postoperativni tretman i intenzivna nega primenom asistirane ventilacije, sedacije i postizanja optimalne diureze sprečili su bubrežnu slabost izazvanu mioglobinom. U slučaju kada je vreme ishemije bilo kraće, urađena je samo jedna odložena rekonstrukcija defekata kože nakon fasciotomije, a u slučaju kada je ishemija trajala duže, bolesnik je imao dva sekundarna postupka sa prihvatljivim konačnim rezultatima. Zaključak. Replantacija ruke je siguran postupak čak i u slučajevima u kojima je vreme ishemije trajalo duže. Postoperativna kontrola diureze, korekcija acidoze i sprečavanje mioglobinom izazvane tubularne nekroze bubrega su presudne za stabilan postoperativni oporavak.