Lečenje kanala korena zuba iz perspektive pacijenata: znanje, svest i očekivanja: Awareness of patients’ on Root Canal Treatment - Qasim, Muhammad; Anjum, Omair; Das, Gotam; Naz, Fariha; Khan, Saima Razaq; Ahmed, Abdul Razzaq; Chaturvedi, Saurabh (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Lečenje kanala korena zuba (LKZ) je jedna od najčešćih endodontskih procedura zbog kojih pacijent posećuje stomatologa. Znanje, svest i stav pacijenta prema LKZ su zanimljiv problem u svakodnevnoj praksi stomatologa. Zbog toga je cilj rada bio da se procene znanje, svest i stav pacijenata koji dolaze na endodontsko lečenje. Metode. U grupi od 209 ispitanika sprovedeno je ispitivanje putem upitnika kojim se karakterišu znanje, svest i stav pacijenata prema LKZ – njihova iskustva, očekivanja, potencijalni problemi i troškovi procedure. Rezultati. Istraživanjem znanja pojedinaca koje se tiče LKZ, pokazano je da je 51% ispitivanih pacijenata u prošlosti lečeno endodontski. Od ukupnog broja ispitanika, 52% je izvestilo da je bilo obavešteno o troškovima procedure LKZ, a 59% da je cena bila odgovarajuća za kompleksnost procesa. Ispitivanjem je potvrđeno da bi 47% ispitanika za procedure LKZ izabralo lekara specijalistu. Zaključak. Zapaženo je poboljšanje znanja i svesti ljudi o LKZ, kao i potreba za pružanjem više informacija pacijentima o endodonciji i informacija o koristima očuvanja zdravlja zuba.