Uporedna histohemijska i morfometrijska analiza mišićnih vlakana psoasnog mišića kod osoba oba pola tokom starenja - Antić, Vladimir; Stojiljković, Nenad; Antić, Milorad (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Veličina psoasnog mišića smanjuje se sa starenjem i histopatološka analiza (HPA) postmortalnog materijala takođe pokazuje značajne promene u njemu u zavisnosti od godina života. Cilj istraživanja bio je da se utvrdi prisustvo i distribucija mišićnih vlakana tipa I i II psoasnog mišića kod osoba različitih starosnih kategorija i različitog pola. Metode. Materijal su činili tkivni uzorci desnog bedrenoslabinskog mišića 30 odraslih kadavera (18 muških i 12 ženskih), starosti od 30 do 90 godina, raspoređenih u tri starosne grupe. Materijal je dobijen sa Instituta za sudsku medicinu, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Srbija. Hematoksilin-eozin (H&E) bojenje je korišćeno u HPA mišićnih ćelija. Rezultati. Vrednosti astereoloških parametara (area, perimetar i Feretov dijametar) mišićnih vlakana tipa I i tipa II bile su veće kod kadavera muškog pola u poređenju sa kadaverima ženskog pola, ali bez statistički značajne razlike. Na osnovu histohemijske i morfometrijske analize zaključeno je da nakon navršene 70. godine života dolazi do gubitka mišićnih vlakana tipa II, što je kod kadavera ženskog pola bilo izraženije. Zaključak. Sa starenjem, gubitak mišićnih vlakana tipa II, kao i atrofija mišićnih vlakana tipa I i tipa II pokazuju sličnu dinamiku kod oba pola.