Primena imunohistohemijskih markera P16, P63, ciklin D1 i morfometrijske analize u proceni težine displazije grlića materice - Vukomanović Djurdjević, Biserka; Andrejić Višnjić, Bojana; Perić, Aleksandar; Nenadić, Dane; Baletić, Nenad (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Infekcija humanim papiloma virusima (HPV) je glavni etiološki faktor za razvoj displastičnih, skvamoznih intraepitelnih lezija (SIL) grlića materice. Virusni onkoproteini utiču na gene i proteine koji su uključeni u deobu ćelije. Cilj istraživanja je bio da se ispita efekat primene imunohistohemijskih markera koji se odnose na proteine uključene u ćelijski ciklus, kao i primene morfometrijskijske analize jedara u proceni težine displazije grlića materice. Metode. U retrospektivno istraživanje je bilo uključeno 78 žena kod kojih je potvrđeno prisustvo visoko rizičnih tipova humanih papiloma virusa (HPV) metodom polymerase chain reaction (PCR), a histološki je dijagnostikovana SIL niskog (LSIL) ili visokog (HSIL) stepena. Izvršene su imunohistohemijske analize p16, p63 i cyclin D1 i morfometrijska analiza površine jedara. Kontrolnu grupu činilo je 10 žena kod kojih nije potvrđeno prisustvo HPV virusa, niti SIL lezije. Studija je sprovedena uz poštovanje principa Helsinške deklaracije. Rezultati. Ustanovljena je statistički visoko značajna razlika u imunohistohemijskoj ekspresiji markera p16 i p63 (p < 0,001) između kontrolne grupe i LSIL i HSIL grupa i statistički značajna razlika u ekspresiji cyclin D1 (p < 0,05) između ovih grupa. Morfometrijska analiza površina jedara pokazala je visoko statistički značajnu razliku (p < 0,001) između ispitivanih grupa. Zakljucak. Studija je pokazala da imunohistohemijske analize p16, p63 i cyclin D1 imaju značaja u dijagnostici SIL grlića materice. Takođe, pokazano je da je morfometrijska analiza jedara cervikalnih ćelija veoma značajna u dijagnostici displazije.