Agresivna mezenterijalna fibromatoza udružena sa familijarnom adenomatoznom polipozom – karakteristike dobijene primenom imaging tehnika snimanja - Stošić, Srdjan; Sotirović-Seničar, Slavica (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod. Agresivna fibromatoza, takođe poznata kao dezmoidna fibromatoza (DF), je lokalno agresivna fibroblastična neoplazma koja se može javiti bilo gde u ljudskom telu, bez potencijala metastaziranja, sa visokom stopom recidiviranja nakon hirurškog uklanjanja. Mezenterijalne fibromatoze su lokalno invazivne fibromatoze mezenterijuma sa čestim zahvatanjem crevnih vijuga. Etiologija ovih tumora je nepoznata, a javljaju se sporadično ili udruženi sa familijarnom adenomatoznom polipozom (FAP) kao Gardnerov sindrom. Prikaz bolesnika. Bolesnica, stara 34 godine, javila se na pregled sa palpabilnom solidnom tumorskom masom u levom hemiabdomenu. Kompjuterizivanom tomografijom (KT) sa aplikacijom kontrastnog sredstva i magnetno-rezonantnim (MR) snimanjem otkrivene su višestruke solidne tumefakcije u mezenterijumu, kao i između crevnih vijuga tankog creva. Kolonoskopijom su viđeni multipli sesilni polipi karakteristični za FAP. Ultrazvučno navođenom biopsijom dobijeni su uzorci tkiva mezenterične mase sa patohistološkom verifikacijom DF, uz primenu imunohistohemijske analize. Procenjeno je da je rizik od hirurške intervencije prevelik s obzirom na veličinu promene i njen odnos prema mezenterijalnim vaskularnim strukturama, zbog čega je planirana hemioterapija, uz potencijalnu naknadnu hiruršku reevaluaciju. Zaključak. Mezenterijalna fibromatoza je retka neoplazma sa širokim spektrom histoloških i slikovnih karakteristika. KT i MR snimanje igraju važnu ulogu u proceni i planiranju optimalnog terapijskog modela kod bolesnika sa mezenterijalnom fibromatozom.