Analiza strukturnih i vaskularnih promena optičkog diska i makule u različitim stadijumima primarnog glaukoma otvorenog ugla - petrovic, maja; Resan, Mirko; Stanković Babić, Gordana; Šarenac Vulović, Tatjana; Radenković, Marija; Veselinović, Aleksandar; Trenkić, Marija; Cvetanović, Marija (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. U ranoj fazi bolesti, bolesnici sa glaukomom otvorenog ugla ne moraju imati simptome. Cilj rada je bio da se utvrde strukturne i vaskularne promene optičkog diska (OD) i makule u zdravim očima i očima kod bolesnika sa primarnim glaukomom otvorenog ugla (PGOU), koje su registrovane optičkom koherentnom tomografijom (OKT) i optičkom koherentnom tomografskom angiografijom (OKTA), kao i korelacija između OKT i OKTA parametara i njihova povezanost sa prisustvom PGOU. Metode. Ukupno je analizirano 196 očiju podeljenih u četiri grupe: 48 zdravih očiju, 51 sa blagim glaukomom, 50 sa umerenim glaukomom i 47 očiju sa uznapredovalim glaukomom. Svi ispitanici pregledani su standardnim oftalmološkim pregledom. Pomoću OKT merena je debljina prosečnog, gornjeg i donjeg sloja nervnih vlakana mrežnjače (SNVM) i ganglijskog ćelijskog kompleksa (GĆK) makule, a pomoću OKTA analizirala je gustina kapilarnih krvnih sudova (GKS) u OD, fovealna avaskularna zona (FAZ) i gustina krvnih sudova (GS) makule u površinskoj (P) i dubokoj (D) retinalnoj vaskularnoj mreži. Rezultati. Bolesnici sa PGOU imali su smanjenu oštrinu vida i smanjenu debljinu rožnjače, povišeni očni pritisak (OP) kao i povećani cup/disc (C/D) odnos. Rezultati OKT pokazali su da je prosečna debljina SNVM, kao i debljina GĆK smanjena kod bolesnika sa PGOU, posebno u kasnoj fazi bolesti. Analizom OKTA utvrđeno je da se vrednosti GKS u OD takođe smanjuju sa napredovanjem PGOU, pokazujući najnižu vrednost kod bolesnika sa uznapredovalim glaukomom. Isto je zapaženo putem OKTA pregleda makule i praćenjem gustine krvnih sudova oko FAZ i vrednosti GS makule. Upoređivanjem strukturnih i vaskularnih promena, utvrđena je značajna pozitivna korelacija između debljine SNVM i GKS unutar OD, kao i GKS i GS makule u P retinalnoj vaskularnoj mreži. Zaključak. Primena OKT i OKTA omogućuje neinvazivnu kvantifikaciju strukturnih i vaskularnih promena u OD i makularnom predelu i precizno razlikovanje zdravih očiju od očiju sa PGOU, pokazujući povezanost sa prisustvom i progresijom glaukoma.