Istovremena i alternativna IgG seroreaktivnost protiv Helicobacter pylori antigena VacA, 50 kDa i 30 kDa je bolji biomarkerski model ishoda infekcije nego VacA i 50 kDa pojedinačno - Manojlović, Nebojša; Tufegdžić, Ivana; Ristanović, Elizabeta; Bokonjić, Dubravko (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. U našoj prethodnoj studiji IgG seropozitivnosti prema Helicobacter (H) pylori antigenima VacA, 50 kDa, 30 kDa i 26 kDa označene su kao biomarkeri specifičnog ishoda infekcije. Cilj ovog rada bio je da se istraži da li istovremena i/ili alternativna seroreaktivnost protiv H. pylori antigena VacA, 50 kDa, 30 kDa i 26 kDa ima jaču povezanost sa karcinomom želuca i peptičkim ulkusima nego sa dispepsijom, i suprotno. Metode. U cilju određivanja IgG antitela specifičnih prema H. pylori antigenima primenjen je Western blot test kod 123 ispitanika: 31 sa karcinomom želuca, 31 sa ulkusom duodenuma, 31 sa ulkusom želuca i 30 sa funkcionalnom dispepsijom. Analizirana je seroreaktivnost protiv četiri H. pylori antigena (VacA, 50 kDa, 30 kDa, 26 kDa) u njihovim istovremenim/alternativnim kombinacijama kao i istovremena i alternativna seroreaktivnost protiv H. pylori antigena u grupi ispitanika sa dispepsijom, u odnosu na druge grupe ispitanika. Uradjena je analiza dijagnostičkih karakteristika najboljih kombinacija istovremenih i alternativnih seroreaktivnosti i testiranje u odnosu na VacA kao biomarker karcinoma želuca i peptičkog ulkusa i 50 kDa kao biomarker dispepsije. Rezultati. Seropozitivnost prema VacA ili seronegativnost prema 50 kDa (p = 0,015) i seropozitivnost prema VacA i seronegativnost prema 50 kDa ili 30 kDa (p = 0,044) imali su bolje dijagnostičke karakteristike sa statistički značajno boljom tačnom frakcijom u odnosu na seropozitivnost na sam VacA. Seronegativnost prema VacA zajedno sa 50 kDa i 30 kDa seropozitivnošću (p = 0,003), 50 kDa seropozitivnošću (p = 0,01), 30 kDa seropozitivnošću (p = 0,015), 50 kDa ili 30 kDa seropozitivnošću (p = 0,02) imale su bolje dijagnostičke karakteristike i statistički značajno bolju tačnu frakciju u odnosu na samu 50 kDa seropozitivnost. Zaključak. Istovremena i alternativna IgG seroreaktivnost/nereaktivnost protiv H. pylori antigena VacA, 50 kDa i 30 kDa ima jaču povezanost sa specifičnim ishodom infekcije kod karcinoma želuca i peptičkih ulkusa ili dispepsije, u odnosu na pojedinačnu IgG seropozitivnost prema VacA i 50 kDa.