Sastav i antimikrobna aktivnost etarskih ulja Salvia fruticosa i Salvia ringens (Lamiaceae) - Stojanović, Danilo; Marčetić, Mirjana; Ušjak, Dušan; Milenković, Marina (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Etarska ulja različitih biljaka mogu imati značajna antibakterijska svojstva, posebno kao adjuvanti antibiotika sa kojima ostvaruju aditivno ili sinergistično dejstvo. Ispitivali smo sastav i aktivnost etarskih ulja dve vrste roda Salvia (S) iz Grčke sa ciljem da odredimo njihovu antimkrobnu aktivnost, kao i dejstvo u kombinaciji sa odabranim antibioticima. Metode. Nadzemni delovi samoniklih S. fruticosa i S. ringens su destilovani vodenom parom i dobijena etarska ulja su analizirana gasnom hromatografijom i gasnom hromatografijom sa masenom spektrometrijom. Radi određivanja minimalnih inhibitornih koncentracija (MICs) etarskog ulja na sedam sojeva bakterija i na jednoj patogenoj gljivici korišćena je mikrodiluciona metoda. Antimikrobna aktivnost kombinacije etarskog ulja i antibiotika ispitana je checkerboard metodom i procenjena je na osnovu frakcione inhibitorne koncentracije (FIC) svake komponente i indeksa frakcione inhibitorne koncentracije (FICI). Resultati. Dominantna komponenta etarskog ulja S. fruticosa je bio trans-tujon (54,2%), a etarskog ulja S. ringens α-pinen (28,1%). MICs etarskog ulja obe vrste su bile u opsegu od 200 μg/mL do > 500 μg/mL. Najsnažnija antimikrobna aktivnost ostvarena je protiv Bacillus subtilis i Candida albicans. Na osnovu FICI vrednosti, etarsko ulje S. fruticosa je sa ciprofloksacinom, ali ne i sa amikacinom imalo aditivni efekat protiv većine bakterijskih sojeva. Zaključak. Etarska ulja S. ringens i S. fruticosa su pokazala skromnu antimikrobnu aktivnost, ali je etarsko ulje S. fruticosa u kombinaciji sa ciprofloksacinom ispoljilo značajan aditivni efekat.