Ortotopska ilealna neobešika „Belgrade pouch“ kod žena - Aleksić, Predrag; Bančević , Vladimir (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Ortotopska kontinentna neobešika omogućava adekvatan kapacitet, nizak pritisak, visok nivo kontinencije i zadovoljavajuću frekvenciju mokrenja. Standardne hirurške tehnike preporučuju upotrebu segmenta tankog creva u dužini od 50 do 65 cm za kreiranje neobešike, uz zadovoljavajuće rezultate. Upotreba dužeg crevnog segmenta za kreiranje neobešike može da dovede do nepotrebnog povećanja kapaciteta neobešike, problema sa mokrenjem i metaboličkih poremećaja. Cilj ove studije je bio da prikaže rezultate kreiranje neobešike po metodi „Belgrade pouch“ i da promoviše upotrebu kraćeg segmenta tankog creva za kreiranje neobešike. Metode. Prospektivna studija, sprovedena u periodu od 2009. do 2019. godine u našoj ustanovi, je uključila 37 bolesnika, operisanih po metodi „Belgrade pouch“ uz upotrebu kraćeg segmenta tankog creva prosečne dužine 28 cm. Kriterijumi za uključenje u studiju su bili: kontinentne bolesnice starije od 18 godina sa ograničenim karcinomom prelaznog epitela mokraćne bešike i American Society of Anesthesiologists (ASA) skorom 1 ili 2. Kriterijumi za isključenje iz studije su bili: diabetes mellitus, opstruktivne bolesti pluća, metaboličke i sistemske bolesti koje bi imale uticaja na interpretaciju rezultata, bubrežna slabost i preoperativna inkontinencija. Analizirali smo vreme operacije, potrebu za transfuzijom krvi, patohistološki nalaz, kontinenciju, metaboličke poremećaje, neposredne i udaljene komplikacije, kao i stopu preživljavanja u dvogodišnjem periodu praćenja. Rezultati. Prosečna životna dob pacijentkinja bila je 58 (32–67) godina. Prosečno vreme operacije iznosilo je 199 (155–320) minuta. Transfuzija krvi primenjena je intraoperativno kod 32.43% bolesnica, u prosečnoj zapremini od 385 (300–640) mL. Ukupno 29.47% bolesnica je preoperativno imalo anemiju. U ranom postoperativnom periodu kod jedne bolesnice je došlo do razvoja paralitičkog ileusa koji je rešen konzervativno. Jedna bolesnica je imala urinarnu fistulu. Patohistološka analiza je pokazala da je najviše bolesnica (56.75%) bilo u pT2 stadijumu. Dve godine nakon operacije, dnevna kontinencija je postignuta kod 91.89% operisanih. Kapacitet neobešike je iznosio 459 (345–592) mL, zapremina rezidualnog urina 27 (0–40) mL, 24-časovna frekvencija mokrenja je bila 6, a metabolička acidoza je zabeležena kod 2.70% bolesnica. Stopa preživljavanja u dvogodišnjem periodu iznosila je 86.48%. Zaključak. Ortotopska ilealna neobešika kreirana upotrebom kraćeg segmenta tankog creva po metodi „Belgrade pouch“ obezbeđuje visok nivo kontinencije, bez značajnog povećanja frekvencije pražnjenja. Adekvatnog je kapaciteta, bez značajnijeg rezidualnog urina, uz minimalan broj slučajeva ureterohidronefroze i uz značajno manje metaboličkih komplikacija.