Dvostepena metabolička procena tumorskog tkiva u predviđanju ukupnog preživljavanja bolesnika sa glioblastomom izvedena pozitronsko emisionom tomografijom - Lučić, Silvija; Djan, Igor; Vučaj-Ćirilović, Viktorija; Radovanović, Dragana; Kozarski, Dejan; Sen, Li; Ussov, Vladimir Y.; Lučić, Miloš A. (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Mada su retki, gliomi izazivaju morbiditet i mortalitet nesrazmeran njihovoj incidenci. Cilj rada bio je da se utvrdi da li pre- i postterapijske metričke vrednosti koje proizilaze iz FDG PET/CT maksimalnih standardizovanih vrednosti preuzimanja (SUVmax) i izračunatih odnosa između tumora i normalnog moždanog tkiva (T/N odnos) mogu obezbediti prediktivne/prognostičke biomarkerske informacije u proceni ukupnog preživljavanja bolesnika sa glioblastomom. Metode. Kod 26 od 31 ispitanika sa glioblastomom, lečenih Stupp protokolom nakon maksimalne reduktivne hirurgije, načinjen je bazni 18F-FDG PET/CT pregled pre početka kombinovane i istovremene hemoterapije/radioterapije (preterapijski FDG PET/CT), a potom i drugi pregled tri meseca nakon završetka terapije (posttera pijski FDG PET/CT). Vrednosti SUVmax i izračunati T/N odnos, podeljeni u dva razreda izračunatom vrednošću razdela, mereni su kod svih bolesnika FDG PET/CT pregledima, pre i posle terapije. Skupovi podataka statistički su analizirani Kaplan-Meier-ovim testom preživljavanja i izračunat je Log-rank sa nivoom pouzdanosti utvrđenim na p < 0.05. Rezultati. Preterapijski FDG PET/CT dvostepeni T/N odnos i dvostepeni SUVmax, izveden iz FDG PET/CT pregleda pre i posle terapije, imali su snažan prediktivni uticaj na ukupno preživljavanje ispitanika sa glioblastomom. Zaključak. Na osnovu procene vrednosti dvostepenog SUVmax i T/N odnosa, FDG PET/CT omogućava dobijanje vrednih prediktivnih informacija o ukupnom preživljavanju bolesnika sa glioblastomom i stoga može poslužiti kao selekciona metoda za identifikaciju bolesnika pod povišenim rizikom od lošijeg ishoda bolesti i kraćeg vremena preživljavanja.