Visoke vrednosti CD14+B7H4+ populacije monocita su značajno povezane sa povišenim koncentracijama IL-4, IL-13, IL-10 i TGF-β1 u tumorskoj mikrocirkulaciji karcinoma pluća - Vuković, Jelena; Nikolić, Nevena; Karličić, Vukoica; Stanojević, Ivan; Šupić, Gordana; Jović, Milena; Štefik, Debora; Abazović, Džihan; Vojvodić, Danilo (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Karcinom pluća (KP) je jedan od vodećih uzroka smrtnosti. Napredovanje bolesti i uznapredovala bolest karakterišu se neprotektivnim imunološkim odgovorom zbog polarizacije M2 makrofaga, aktivnosti supresorskih ćelija mijeloidnog porekla (MDSC), neravnoteže citokina i regulatorne aktivnosti T limfocita. Cilj rada bio je da se utvrdi povezanost između Th1/Th2 citokina i CD14+B7H4+ broja monocita (Mo) kod bolesnika sa KP. Metode. Ispitali smo glavne Th1/Th2 citokine i broj CD14+B7H4+ Mo u uzorcima iz krvi i mikrocirkulacije tumora 41 bolesnika sa KP (III i IV klinički stadijum) i 30 zdravih ispitanika (kontrolna grupa). Rezultati. Koncentracija ispitivanih citokina u serumu bolesnika u odnosu na zdrave ispitanike nije se značajno razlikovala. Stratifikacija u histološkim grupama tumora, obimu bolesti i veličini tumora otkrila je značajne razlike. Kod bolesnika sa KP različitih histoloških tipova utvrđene su značajne razlike, kako u uzorcima seruma tako i u mikrocirkulaciji tumora. Prisustvo metastaza bilo je povezano sa povećanjem IFN-γ/IL-4 u krvi i povećanjem IL-13 u uzorcima mikrocirkulacije tumora. Uzorci mikrocirkulacije najvećih tumora okarakterisani su Th2 citokinskim profilom. Ispitivanje CD14+B7H4+ Mo u uzorcima krvi pokazalo je značajnu povezanost ekstremne vrednosti te ćelijske populacije sa povišenim udelom IL-2/IL-13. Bolesnici sa najvećim brojem CD14+B7H4+ Mo u uzorcima mikrocirkulacije tumora pokazali su značajan porast IL-4, IL-13, IL-10 i TGF-β1. Zaključak. Bolesnici sa KP pokazuju polarizaciju citokinskog odgovora povezanu sa vrstom mikrookoline, histološkim tipom tumora, veličinom tumora i proširenošću bolesti. Najveće vrednosti broja CD14+B7H4+ monocita značajno su povezane sa Th2 citokinskim profilom.