Kontaktna senzibilizacija kod bolesnika sa hroničnom venskom insuficijencijom i uticaj dužine trajanja bolesti na rizik od nastanka kontaktne senzibilizacije - Vujanović, Ljuba; Jovanović, Marina; Matić, Milan; Jakovljević, Sanja; Golušin, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Poznato je da se tokom lečenja hronične venske insuficijencije (HVI) može razviti, kao komplikacija, alergijski kontaktni dermatitis. Cilj rada je bio da se utvrde rizik i učestalost kontaktne senzibilizacije ekcemskog tipa kod obolelih od HVI, kao i postojanje korelacije između dužine trajanja bolesti i kontaktne senzibilizacije. Metode. Istraživanjem su obuhvaćena 266 ispitanika. Formirane su dve grupe: eksperimentalna grupa (bolesnici sa HVI, upućeni na alergološko testiranje pod sumnjom na postojanje kontaktnog dermatitis) i kontrolna grupa (ispitanici bez HVI, epikutano testirani pod sumnjom na postojanje kontaktnog dermatitisa). Težina HVI procenjivana je na osnovu Clinical Etiology-Anatomy-Pathophysiology (CEAP) klacifikacije. Svaki ispitanik je bio podvrgnut alergološkom epikutanom testiranju patch testom. Rezultati. Učestalost kontaktne senzibilizacije među obolelima od HVI iznosila je 49,3%. Učestalost kontaktne senzibilizacije kod osoba sa HVI na alergene iz sastava Evropske standardne baterije iznosila je 31,55%, a na alergene iz baterije specifične za HVI 28,45%. Prevalencija kontaktne senzibilizacije kod osoba sa HVI nije se statistički značajno razlikovala od prevalencije kod osoba bez HVI. Bolesnici sa HVI su imali 2,45 puta viši rizik od nastanka kontaktne senzibilizacije na dva i više alergena, a 3,69 puta viši rizik od nastanka kontaktne senzibilizacije na pet i više alergena u odnosu na bolesnike bez HVI. Učestalost kontaktne senzibilizacije je bila u pozitivnoj korelaciji sa dužinom trajanja bolesti. Zaključak. Bolesnici sa HVI nisu imali statistički značajno veću prevalenciju senzitizacije, a imali su 2,45 puta, odnosno 3,69 puta viši rizik od nastanka kontaktne senzibilizacije na dva i više alergena i na pet i više alergena, redom, u odnosu na bolesnike bez HVI. Nađena je pozitivna korelacija između učestalosti kontaktne senzibilizacije i dužine trajanja bolesti.