Upotreba transpulmonalnog ehokardiografskog kontrasta – prvo iskustvo u Srbiji - Stojšić-Milosavljević, Anastazija; Ilić, Aleksandra; Stojšić, Snežana; Ivanović, Vladimir; Milićević, Jelena; Kovač, Robert; Stefanović, Maja; Tadić, Snežana; Miljković, Tatjana; Bjelobrk, Marija; Dabović, Dragana; Živkov-Šaponja, Dragoslava; et al. (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Kontrastna ehokardiografija (CE) je dijagnostička metoda koja podrazumeva aplikaciju kontrastnog agensa (CEA) u perifernu venu u cilju poboljšanja ehokardiografske slike. Cilj rada bio je, da se prikaže inicijalno iskustvo upotrebe Optisona™ (GE Healthcare, Princeton, NJ) kao CEA u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica, Srbija, kao i prospektivno praćenje pojave eventualnih neželjenih efekata. Metode. Procedura CE je urađena kod 357 bolesnika kod kojih je postavljena indikacija za primenu CEA u miru i/ili testu stres ehokardiografije. Prosečna starost ispitanika je bila 63,3 godine (u opsegu 21–92 godine), među kojima je bilo 62% ispitanika muškog pola. Ispitanici su imali različite kliničke dijagnoze, ali najveći broj bolesnika (77,31%) imao je neku formu ishemijske bolesti srca. Hipertenzija je bila najčešći faktor rizika kod ispitanika (77,03%), a od komorbiditeta, šećerna bolest je bila prisutna kod 57 bolesnika, a 33 bolesnika je imalo hroničnu bubrežnu insuficijenciju. Većina bolesnika (90,5%) je uzimala beta blokatore, a 83,5% je koristilo inhibitore angiotenzin konvertujućeg enzima (ACE) ili blokatore angiotenzinskih receptora. Monoterapiju je dobijalo 80,3%, a dvojnu antiagregacionu terapiju 49,5% bolesnika, dok je 74 (26,3%) bolesnika dobijalo antikoagulantnu terapiju. Diuretike je koristilo 55,1% bolesnika. Sa očuvanom globalnom ejekcionim frakcijom (EF) leve komore (LK) bilo je 39,85% bolesnika, a većina (njih 136) je imala smanjenu EF LK (manju od 50%). Nakon primene CEA, bolesnici su praćeni još 30 minuta zbog moguće pojave neželjenih efekata. Kod 118 bolesnika su pre i 30 minuta nakon davanja CEA praćeni vitalni parametri (frekvencija srca, saturacija krvi kiseonikom, temperatura tela, sistolni i dijastolni krvni pritisak). Rezultati. Nakon primene CEA nisu zabeležene nuspojave. Zabeleženi su statistički značajno, ali ne i klinički značajno, smanjenje dijastolnog krvnog pritiska (p = 0,027), kao i povećanje frekvencije otkucaja srca (p = 0,028). Zaključak. Promene praćenih vitalnih parametara nemaju klinički značaj. CE je sigurna neinvazivna ehokardiografska metoda za pacijente podvrgnute CE u miru i testu stres ehokardiografije.