Farmakološka karakterizacija etarskog ulja Seseli gracile Waldst. & Kit. (Apiaceae) - Suručić, Relja; Kundaković-Vasović, Tatjana; Marčetić, Mirjana; Drakul, Dragana; Milenković, Marina; Kovačević, Nada (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Etarska ulja izolovana iz vrsta roda Seseli su u poslednje vreme intenzivno farmakološki i fitohemijski proučavana. Biljke iz ovog roda se koriste već duži niz godina u ishrani i tradicionalnoj terapiji različitih oboljenja. Farmakološka aktivnost etarskog ulja izolovanog iz Seseli gracile do sada nije ispitivana. Stoga je cilj ovog istraživanja bio da se ispita antiradikalska, antimikrobna i spazmolitična aktivnost etarskog ulja izolovanog iz nadzemnih delova biljne vrste S. gracile. Metode. Antiradikalska aktivnost je utvrđena testom neutralizacije 2.2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikala, antimikrobna, bujon-mikrodilucionom metodom uz upotrebu standardnih sojeva Gram (+), Gram (-) bakterija i gljivica, a spazmolitična na izolovanom ileumu pacova, prethodno kontrahovanom visokom koncentarcijom kalijuma. Rezultati. Rezultati pokazuju umerenu antiradikalsku (SC50 = 78.60 µg/mL) i dobru spazmolitičnu aktivnost (IC50 = 271.4 nL/mL) etarskog ulja S. gracile. U opsegu testiranih koncentracija utvrđena je minimalna inhibitorna koncentracija (MIC) samo za soj Escherichia coli (500 μg/mL). Zaključak. Dobijeni rezultati opravdavaju potrebu za budućim istraživanjima koja bi razjasnila tačne mehanizme kojima se ostvaruje spazmolitički efekat etarskog ulja nadzemnog dela S. gracile.