Relacije između osobina ličnosti, negativnog afektiviteta i prokrastinacije kod srednjoškolaca - Randjelović, Dušan; Vujičić, Milena; Nikolić, Gordana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Prokrastinacija podrazumeva namerno odlaganje otpočinjanja ili završavanja nekog zadatka i jedan je od bitnih aspekata akademskog postignuća. Cilj ovog rada bio je ispitivanje mogućnosti predviđanja prokrastinacije na osnovu poznavanja vrednosti osobina ličnosti i dimenzija negativnog afektiviteta (stres, anksioznost i depresivnost) kod učenika srednjih škola. Metode. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 900 srednjoškolaca iz 9 srednjih škola u Nišu, koji pohađaju treći i četvrti razred. U istraživanju su korišćeni sledeći instrumenti: Inventar velikih pet (Big Five Inventory – BFI), Skala depresivnosti, anksioznosti i stresa (DASS-21) i Skala prokrastinacije. Rezultati. Model koji čine osobine ličnosti bio je statistički značajan prediktor prokrastinacije. Prediktorske varijable koje su se pokazale kao statistički značajne bile su neuroticizam, kao pozitivni korelat prokrastinacije i savesnost kao negativan korelat. Niti jedna od dimenzija negativnog afektiviteta (anksioznost, depresivnost i stres) nije se parcijalno pokazala kao značajan prediktor. Zaključak. Nedostatak savesnosti se može smatrati suštinom prokrastinacije, dok neuroticizam, odnosno pojedine njegove facete, poput anksioznosti, mogu biti podsticaj za izbegavanje zadataka. Rezultati se mogu upotrebiti u svrhu davanja preporuka psihološkim službama u školama o tome koji su faktori značajni u sagledavanju problema prokrastinacije kod učenika.