Analiza iznenadne smrti izazvane neobičnim oblikom stenoze velikog potiljačnog otvora - Vuković, Miloš; Vuković, Jelena; Maletin, Miloš; Vuković, Radenko (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Anomalije veličine i oblika velikog potiljačnog otvora (foramen magnum – FM) praćene njegovom stenozom zauzimaju važno mesto u kliničkoj i forenzičkoj praksi. Klinička slika stenoze FM je raznovrsna, ali nije specifična, zbog čega ovakve anomalije ponekad nisu na vreme prepoznate i otkrivaju se tek autopsijom. Prikaz bolesnika. U ovom radu analiziran je slučaj iznenadne smrti izazvane neobičnim oblikom stenoze FM. Autopsijom su nađene egzostoze na prednjoj i zadnjoj ivici FM sa prominencijom tuberkula egzostoza u sam otvor. Egzostoze su znatno redukovale sagitalni dijametar FM i praktično ga podelile u dva nejednaka polukruga, zbog čega smo ovakvu stenozu označili kao "ključaonica" stenozu. Ovakav oblik stenoze FM potiskuje produženu moždinu u stranu, sa njenim posledičnim uklještenjem u jedan od polukrugova FM. Zaključak. Stenoza FM može predstavljati pretnju po život, posebno kada je kombinovana sa njegovim neobičnim oblikom. Na ovaj način kritična stenoza FM postaje klinički jasno manifestna, nastaje gubitak svesti koji može da završi iznenadnom smrću kao u našem slučaju.