CD11C-imunopozitivne ćelije u crvuljku fetusa čoveka - Radenković, Goran; Petrović, Vladimir; Nedin Ranković, Gorana; Denčić, Tijana; Živković, Vladimir; Jocić, Miodrag (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Crvuljak je abdominalni organ koji sadrži limfno tkivo u submukozi i ima značajnu imunološku ulogu kao rezervoar intestinalne mikrobijalne flore. Takođe, ima ulogu u normalnom razviću limfnog tkiva pridruženog mukozi gastrointestinalnog trakta. Cilj rada je bio da se ispita distribucija dendritskog ćelijskog markera CD11c u humanom fetalnom crvuljku od 13. do 23. nedelje razvića. Metode. Materijal istraživanja su činila 28 humana fetalna crvuljka od 13. do 28. nedelje gestacijske starosti. Tkivni uzorci su rutinski obrađeni do parafinizovanih kalupa, sa kojih su pravljeni preseci debljine 5 µm koji su zatim bojeni hematoksilinom i eozinom, kao i zečijim monoklonskim antitelom na CD11c i mišjim monoklonskim antitelom na dezmin. Rezultati. Prve CD11c-imunopozitivne ćelije se pojavljuju u 14. nedelji razvića. Smeštene su u mukozi/submukozi i međusobno su povezane citoplazmatskim produžecima. Oko ovih ćelija se uočava mali broj limfocita. Prvi agregati limfnog tkiva se uočavaju u 16. nedelji razvića, a limfociti su organizovani oko mreže koju prave CD11c-imunopozitivne ćelije. Od 18. nedelje razvića limfni agregati se organizuju u vidu primarnih limfnih folikula u kojima je prisutna ekstenzivna mreža sačinjena od CD11c-imunopozitivnih ćelija. Zaključak. CD11c-imunopozitivne ćelije se pojavljuju prve u procesu formiranja primarnog limfnog folikula gde imaju ulogu u formiranju mreže koja će služiti kao osnova za migraciju limfocita.