Procena znanja doktora stomatologije u Srbiji o primeni rendgenologije u dečjoj stomatologiji - Mandinić, Zoran; Prokić, Aleksandra; Mandić, Jelena; Blagojević, Duška; Kanjevac, Tatjana; Stojković, Branislava; Stevanović, Marko; Jovičić, Olivera (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Rendgenologija predstavlja važan deo stomatološke prakse. Njena primena je veoma značajna u dijagnozi, planiranju i kasnijem praćenju zdravstvenog stanja pacijenta. Cilj istraživanja bio je da se proceni znanje i stavovi doktora stomatologije u Srbiji o primeni rendgenologije u dečjoj stomatologiji. Metode. U studiji su učestvovala 252 stomatologa iz Republike Srbije. Konstruisan je upitnik za ispitivanje stavova stomatologa o primeni rendgenologije u dečjoj stomatologiji. Upitnik se sastojao od 39 pitanja. Sva pitanja su obrađena u SPSS 24 statističkom program. Rezultati. Na osnovu dobijenih rezultata, 42,1% stomatologa radilo je u privatnoj praksi, 17,8% na univerzitetskim klinikama i 40,1% u domovima zdravlja. Ukupno, 199 (79%) stomatologa odgovorilo je da bi ranu karijesnu leziju dijagnostikovali samo inspekcijom, dok je 30 (11,9%) stomatologa odgovorilo da bi postavili dijagnozu na osnovu inspekcije i radiografisanja. Od ukupno 252 ispitanika, samo 82 (32,5%) imalo je rendgen aparat. Ukupno 187 (74,2%) ispitanika odgovorilo je da ne prave ortopantomografski snimak za svakog pacijenta. Na pitanje o odlaganju radiografskog otpada, 84,3% stomatologa nije imalo odgovor. Zaključak. Postoji potreba da se znanja stomatologa u Srbiji o primeni rendgenologije u dečjoj stomatologiji nadogradi i unapredi.