Efekti hiperbarične oksigenacije na kardiodinamiku i oksidacioni stres kod pacova sa sepsom - Jevtić, Aleksandar; Živković, Vladimir; Milinković, Milica; Mijailović, Željko; Draginić, Nevena; Andjić, Marijana; Milojević Šamanović, Andjela; Bolevich, Sergey; Jakovljević, Vladimir (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Disfunkcija na nivou ćelije, tkiva ili organa, koja može imati za posledicu smrtni ishod, javlja se usled metaboličkih promena i poremećaja regulacije transkripcije gena i mikro- i makro cirkulacije. Cilj ove studije bio je da se proceni uticaj hiperbarične oksigenacije (HBO) na izolovano srce, kao i na oksidacioni status pacova sa sepsom. Metode. Istraživanjem su obuhvaćeni mužjaci Wistar albino pacova klasifikovani u tri grupe: prva grupa je bila kontrolna grupa (CTRL), drugu grupu su činile životinje izložene samo sepsi bez HBO tretmana (grupa Sepsa), dok su u trećoj grupi životinje tretirane HBO nakon indukcije sepse (grupa Sepsa + HBO). Za indukciju sepse korišćen je model fekalnog peritonitisa (3 mL/kg fekalne suspenzije, intraperitonealno). Posle indukcije sepse, pacovi su bili izloženi dva puta dnevno (tokom 12 sati) HBO tretmanu sa 2,8 apsolutnih atmosfera (ATA) tokom 90 minuta u periodu od 3 dana. 72 h nakon potvrđivanja sepse, životinje su žrtvovane, a srca su retrogradno perfundovana na Langendorfovom aparatu, pri postepenom povećanju koronarnog perfuzionog pritiska (CPP = 40–120 cm H2O). Sledeći parametri srčane funkcije su kontinuirano mereni: maksimalna i minimalna stopa promene pritiska u levoj komori (dp/dt max, dp/dt min); sistolni i dijastolni pritisak leve komore (SLVP i DLVP) i srčana frekvenca (HR). Koronarni protok (CF) je meren floumetrijski. Određivani su sledeći markeri oksidacionog stresa: nitriti (NO2−), superoksid anjon radikal (O2−), vodonik peroksid (H2O2), indeks lipidne peroksidacije (TBARS), aktivnost superoksid dismutaze (SOD) i katalaze (CAT) i nivo redukovanog glutationa (GSH). Rezultati. Nije bilo značajne razlike u dp/dt max, dp/dt min, SLVP i HR između grupa. CF je bio statistički značajno veći (p < 0,01) u grupi sa sepsom. Vrednosti svih srčanih oksidacionih markera bile su niže u grupi sepsa + HBO (p < 0,05), dok su sistemski pro-oksidacioni i antioksidacioni parametri bili nepromenjeni. Zaključak. Naši rezultati su pokazali da HBO tretman nije bio povezan sa poboljšanom funkcijom srca i koronarnom perfuzijom, dok je ostvario obećavajući korisne efekte na oksidacioni status u srcu pacova.