Uticaj osobina ličnosti i strategija suočavanja sa stresom na kvalitet života obolelih od multiple skleroze relapsno remitentnog toka - Krstić, Dragan; Krstić, Zvezdana D.; Stojanović, Zvezdana; Kolundžija, Ksenija; Stojković, Mirjana; Dinčić, Evica (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Multipla skleroza (MS) je hronična, progresivna autoimunska bolest centralnog nervnog sistema, koja može narušiti kvalitet života. Osobine ličnosti i strategije suočavanja sa stresom su bitan faktor za promenljivost između osoba u odnosu na kvalitet života. Cilj istraživanja je bio ispitivanje povezanosti osobina ličnosti i strategija suočavanja kod obolelih od MS relapsno remitentnog (RR) toka, kao i isptitivanje povezanosti osobina ličnosti i strategija suočavanja sa kvalitetom života kod obolelih od MS RR toka. Metode. Opservacionom studijom preseka obuhvaćeno je 66 bolesnika (34 osobe ženskog i 32 osobe muškog pola)sa dijagnozom klinički definitivne MS RR toka, postavljene na osnovu Mek Donaldovih kriterijuma. Za procenu osobina ličnosti, strategija suočavanja i kvaliteta života, korišćene su sledeće kliničke skale: Revidirani NEO-Inventar ličnosti (NEO-PI-R), Inventar strategija suočavanja (Coping Strategies Inventory) i Kvalitet života MS (Multiple Sclerosis Quality of Life-54). Rezultati. Prosečna starost ispitanika je bila 41,6 ± 7,1 godina. Pirsonov koeficijent korelacije pokazao je da je sa korišćenjem pasivnih strategija suočavanja pozitivno povezan jedino neuroticizam (r = 0,502). Korelacija je bila negativnog smera između neuroticizma i fizičkog (r = -0,284, p < 0,05) i mentalnog zdravlja (r = -0,289, p < 0,05), kao i između pasivnih strategija suočavanja i mentalnog zdravlja (r = -0,358, p < 0,05), što znači da su bolesnici kod kojih je neuroticizam bio više izražen, i koji su koristili pasivne strategije, imali lošiji kvalitet života. Zaključak. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na značaj procene ličnosti i strategija suočavanja kod obolelih od MS. Uključivanje u kognitivno-bihevioralnu terapiju i favorizovanje aktivnih strategija suočavanja može poboljšati kvalitet života obolelih od MS.