Akutna promijelocitna leukemija bez t(15;17): molekularni dokazi atipične PML/RAR-α transkripcione varijante genskim sekvenciranjem - Djordjević, Vesna; Tošić, Nataša; Denčić-Fekete, Marija; Virijević, Marijana; Jovanović, Jelica; Jaković, Ljubomir; Kraguljac-Kurtović, Nada; Bogdanović, Andrija; Kostić, Tatjana; Pavlović, Sonja (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Precizno dijagnostikovanje akutne promijelocitne leukemije (APL), ne samo na osnovu morfoloških i kliničkih parametara, već i na molekularnom nivou, veoma je važno radi primene adekvatne ciljane terapije. Prikaz bolesnika. Prikazali smo bolesnicu, staru 62 godine, sa dijagnozom APL. Primenom standardne citogenetičke analize, kao i primenom fluorescentne in situ hibridizacije (FISH), nije bilo potvrđeno prisustvo t(15;17) kod opisane bolesnice. Primenom metode reverzna transkriptaza-lančana reakcija polimeraze (RT-PCR), identifikovana su dva atipična promyelotic leukemia/retinoic acid receptor alpha (PML/RAR-α) fuziona transkripta. Oba transkripta su predstavljala izoforme. Duži transkript je zadržao “okvir čitanja” i kodirao je funkcionalan PML/RAR-α aberantni protein, dok je kraći transkript bio van “okvira čitanja”. Zaključak. Naša studija ukazuje na potrebu za primenom molekularne metodologije u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Precizna karakterizacija PML/RAR-α fuzionih transkipta čini osnovu za identifikovanje retkih bolesnika čije lečenje zahteva dodatni oprez. Prema našim saznanjima, ovo je tek peti slučaj opisanog atipičnog PML/RAR-α transkripta koji u sebi sadrži celokupan PML egzon 7a, a među njima jedini koji se nije mogao detektovati primenom citogenetičke i FISH analize. Svi ovde predstavljeni slučajevi su imali smrtni ishod. Zbog toga, naši rezulatati, zajedno sa sličnim slučajevima opisanim u literaturi, naglašavaju značaj detaljne identifikacije atipičnih PML/RAR-α fuzija, ne samo u svrhu prepoznavanja njihove uloge u procesu leukemogeneze, veći i u smislu procene njihovog uticaja na ishod lečenja.