Kliničke i elektrofiziološke karakteristike periferne neuropatije kod starijih bolesnika sa karcinomom pluća - Tomanović Vujadinović, Sanja; Jovanović, Dragana; V. Ilić, Nela; Dubljanin-Raspopović, Emilija; Nedeljković , Una; Ilić, Branka; Samardžić, Natalija; Ćeriman, Vesna; Stević, Zorica; Marković Denić, Ljiljana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Zahvatanje perifernog nervnog sistema kod osoba obolelih od karcinoma pluća uobičajeno se povezuje sa paraneoplastičkim neuropatijama. Studije koje procenjuju učestalost, kliničke i elektrofiziološke karakteristike perifernih neuropatija koje nisu povezane sa onkoneuronalnim antitelima, kod ove populacije bolesnika, u proseku starije životne dobi, veoma su retke. Cilj ove studije bio je da se definišu učestalost, kao i kliničke i elektrofiziološke karakteristike idiopatskih neuropatija kod bolesnika sa karcinomom pluća u ranim stadijumima bolesti. Methods. Prikazani su klinički i elektrofiziološki podaci o 105 starijih bolesnika (63,4 ± 7,8 godina) obolelih od karcinoma pluća koji su bili podvrgnuti detaljnoj neurološkoj evaluaciji i ispitivanju provodljivosti nerava između 2013. i 2018. godine. Bolesnici sa “klasičnim” paraneoplastičnim neurološkim sindromima uz prisustvo onkoneuralnih antitela, kao i oni koji boluju od poznatih uzroka periferne neuropatije (npr. dijabetes, alkoholizam, hronična bubrežna insuficijencija, deficijencija vitamina D) isključeni su iz studije. Rezultati. U ovom istraživanju 19,1% bolesnika imalo je klinički manifestnu neuropatiju, a dodatnih 37,1% imalo je samo abnormalnosti uočene tokom ispitivanja nervne provodljivosti. Najčešći patofiziološki supstrat bila je aksonalna patologija (71,2%) sa predominantno distalnom i simetričnom distribucijom (86,4%). Zaključak. Bolesnici oboleli od karcinoma pluća u ranoj fazi bolesti pokazuju visoku učestalost klinički nemih oštećenja nerava, a prema obrascu hronične senzori-motorne distalne neuropatije lakog stepena ispoljavanja, uz predominaciju aksonalnih oštećenja. Ovi rezultati ukazuju na značaj detaljne kliničke i neurofiziološke evaluacije ove kategorije bolesnika bez tipičnih etioloških faktora za periferne neuropatije, budući da se tokom lečenja bolesnici podrgavaju nizu tretmana sa dodatnim rizikom od razvoj/pogoršanja neuropatija