Korelacije između simptoma, nalaza endoskopije nosa i kompjuterizovane tomografije kod bolesnika sa hroničnim rinosinuzitisom bez nosne polipoze - Savović, Slobodan; Dragnić, Nataša; Kljajić, Vladimir; Jovančević, Ljiljana; Buljčik-Čupić, Maja; Lemajić-Komazec, Slobodanka (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/ Cilj. Hronični rinosinuzitis (HRS) je jedno od najčešćih hroničnih oboljenja koje se dijagnostikuje na osnovu simptoma bolesti, endoskopije nosa i kompjuterizovane tomografije (KT) nosa i paranazalnih sinusa. Postoje dve forme rinosinuzitisa: HRS sa polipozom nosa (HRSsPN) i HRS bez polipoze nosa (HRSbPN). Cilj rada je bio da se utvrdi da li postoje korelacije između simptoma, nalaza endoskopije nosa i KT kod bolesnika sa HRSbPN. Metode. Istraživanjem je obuhvaćeno 110 bolesnika sa HRSbPN. Intenzitet tegoba je bio procenjen na vizuelnoj analognoj skali (VAS); endoskopskim pregledom nosa procenjeno je stanje nosne sluznice i prisustvo sekreta u nosu, a korišćenjem KT nosa i paranazalnih sinusa utvrđene su vrednosti Lund-Mackay skora. Za statističku obradu podataka korišćen je Pirsonov koeficijent korelacije. Rezultati. Težina bolesti u celosti (r = 0,509) i sekrecija iz nosa (r = 0,562) umereno su korelirale sa vrednostima KT skora. Zapušenost nosa (r = 0,354) i osećaj oslabljenog ili izgubljenog mirisa (r = 0,324) blago su korelirali sa vrednostima KT skora, dok je korelacija između osećaja bola/pritiska u licu (r = 0,218) i KT skora bila vrlo slaba. Težina bolesti u celosti (r = 0,717) i sekrecija iz nosa (r = 0,821) snažno su korelirale sa nalazima endoskopije nosa. Zapušenost nosa (r = 0,525) je imala umerenu korelaciju sa nalazom endoskope nosa, dok su osećaj bola/pritiska u licu (r = 0,345) i osećaj oslabljenog ili izgubljenog mirisa (r = 0,394) blago korelirali sa nalazom endoskopijom nosa. Korelacija između nalaza endoskopije nosa i KT bila je umerena (r = 0,630). Zaključak. Težina bolesti u celosti i sekrecija iz nosa, u odnosu na druge tegobe, značajnije koreliraju, kako sa nalazom endoskopije nosa tako i sa KT skorom. Značajnije korelacije između simptoma i nalaza endoskopije nosa u odnosu na korelacije između simptoma i KT skora, uz postojanje umerene korelacije između nalaza endoskopije nosa i KT skora, omogućavaju da se KT nosa i paranazalnih sinusa koristi samo u jasno definisanim situacijama.