Uticaj izmenjenih funkcija šaka na radnu sposobnost obolelih od sistemske skleroze - Vidaković, Predrag; Damjanov, Nemanja (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Oštećenje šaka kod obolelih od sistemske skleroze (SSc) je najčešća manifestacija ovog progresivnog oboljenja i često uzrokuje probleme tokom svakodnevnih aktivnosti i radnih obaveza. Povezanost izmenjenih funkcija šaka obolelih od sistemske skleroze i njihov uticaj na radnu sposobnost nije u potpunosti objašnjen. Cilj ovog rada je da se kod obolelih od SSc ispita povezanost izmenjenih funkcija šaka sa njihovom radnom sposobnošću. Metode. Ispitano je 20 bolesnika sa SSc (17 ženskog i 3 muškog pola), prosečne starosti 45,5 ± 11,9 godina (min 29, max 69, Med 44,0 godine). Ispitana je pokretljivost prstiju, ručja i podlaktice kroz merenje aktivnog obima pokreta šake i prstiju, snaga mišića prstiju ruku, rasprostranjenost kožnih promena modifikovanim Rodnanovim kožnim skorom, funkcije prstiju, šaka i podlaktica Hand Mobility in Scleroderma (HAMIS) testom, stanje kapilara na prstima ruku kapilaroskopijom i procena radne sposobnosti primenom Work Ability Index (WAI).Rezultati. Rezultati. Smanjena mišićna snaga na bar jednom ispitivanom mišiću, utvrđena je kod svih ispitanika, zadebljanje kože na šakama kod 14/20 (70%), na prstima kod 19/20 (95%), promene kapilara “sklerodermnog tipa” kod 15/17 (85%), smanjen obim pokreta u zglobovima prstiju kod 16/20 (80%). Na probleme na poslu žalilo se 14/20 (70%) ispitanika [na smanjenje postignutog učinka (8/20) (40%), na skraćenje radnih sati, takođe, 8/20–40%, na izostavljanje nekih radnji 14/20 (70%), na ulaganje dodatnog napora 15/20 (75%)]. Procenom radne sposobnosti WAI upitnikom utvrđeno je da je radna sposobnost umanjena kod 11/20 (55%) ispitanika. U grupi najtežih slučajeva, kategoriji „loše“, tj. ispitanika gde je bila izraženo umanjena radna sposobnost, nije bilo nijednog ispitanika; u grupi koja pripada kategoriji „osrednje“ bilo ih je 6/20 (30%) i u grupi sa najmanje umanjenom radnom sposobnošću (kategorija “dobro”) 5/20 (25%) ispitanika. Nađena je statistički značajna povezanost između zadebljale kože na prstima ruku (p < 0,05), smanjene mišićne snage prstiju (p < 0,002) i ograničene pokretljivosti pojedinih zglobova prstiju (p < 0,05), sa podacima o umanjenoj radnoj sposobnosti dobijenim WAI upitnikom i sa odgovorima na pitanja o problemima na poslu. Zaključak. Zadebljala koža na prstima ruku, smanjena mišićna snaga prstiju i ograničena pokretljivost pojedinih zglobova prstiju kod bolesnika sa SSc uzrokuju smanjenje radne sposobnosti za sve poslove vezane za manuelne aktivnosti.