Strma keratometrija i centralna pahimetrija nakon kornealne kolagen cross-linking procedure kod bolesnika sa keratokonusom - Resan, Mirko; Vukosavljević, Miroslav; Stanić, Elisaveta; Kovač, Bojan; Ristić, Dragana; Petrović, Maja; Pajić-Eggspuehler, Brigitte; Pajić, Bojan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Keratokonus je oboljenje oka koje uzrokuje progresivno tanjenje kornee. “Cross-linking” (CXL) procedura primenjuje se u lečenju početnih progredijentnih formi keratokonusa. Ona ima za cilj da pojača biomehaničku stabilnost tkiva strome rožnjače čime usporava, odnosno zaustavlja progresiju ektatičnog procesa. Cilj rada bio je ispitivanje uticaja CXL procedure na vrednosti strme keratometrije (K2) i centralne pahimetrije (CCT) šest meseci posle izvedene intervencije kod bolesnika obolelih od keratokonusa. Metode. U kliničku prospektivnu kohortnu studiju bilo je uključeno 30 očiju (29 bolesnika) obolelih od keratokonusa. U cilju dijagnostike keratokonusa i daljeg praćenja, svakom bolesniku obavljen je pregled na Allegro Oculyzer-u kojim su dobijeni parametri kornealne topografije i za studiju bitni parametri: K2 i CCT, preoperativno i šest meseci postoperativno. CXL procedura izvedena je po modifikovanom Drezdenskom protokolu. Rezultati. Srednja vrednost K2 preoperativno iznosila je 49,01 ± 3,99 dioptrija (Dpt), dok je šest meseci postoperativno bila 48,06 ± 4,46 Dpt. Prosečno kod svih bolesnika šest meseci postoperativno došlo je do smanjenja vrednosti K2 za 0,95 Dpt. Student-ov t-test vezanog uzorka pokazao je da za prosečno smanjenje vrednosti K2, d = 0,95 Dpt, postoji visoko statistički značajna razlika (t = 3,381; p < 0,01). Srednja vrednost CCT preoperativno bila je 480,17 ± 36,62 μm, dok je 6 meseci postoperativno iznoila 444,37 ± 45,01 μm. Prosečno, kod svih pacijenata 6 meseci postoperativno došlo je do smanjenja vrednosti CCT za 35,8 μm. Student-ov t test vezanog uzorka pokazao je da za prosečno smanjenje vrednosti CCT od d = 35,8 μm postoji vrlo visoka statistička značajnost (t = 6,40; p < 0,001). Zaključak. CXL procedura u lečenju keratokonusa sa dokazanom progresijom, dovodi do značajnog smanjenja strme keratometrije i značajnog smanjenja centralne pahimetrije šest meseci postoperativno. Efektom smanjenja strme keratometrije CXL procedura je efikasna u lečenju keratokonusa, posebno njegovih početnih stadijuma.