Redak slučaj prezentacije duralne arteriovenske fistule putem spontanog akutnog subduralnog hematoma - Golubović, Jagoš; Djilvesi, Djula; Cigić, Tomislav; Papić, Vladimir; Jelača, Bojan; Vuleković, Petar (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Duralne arteriovenske fistule predstavljaju patologiju koju odlikuju veze između meningealnih krvnih sudova i njima pripadajućih drenažnih vena. Klinička prezentacija ovih fistula je različita i najviše zavisi od lokalizacije i veličine istih. Mogu biti asimptomatske, a mogu se ispoljavati kao ozbiljni neurološki deficit. Samo jedna četvrtina ovih malformacija se prezentuje kao intrakranijalno krvarenje, najčešće lokalizovano subarahnoidalno, potom intracerebralno, a retko ispod tvrde moždane opne, tj. subduralno. Prikaz bolesnika. U radu je prikazan bolesnik sa spontanim akutnim subduralnim hematomom. Nakon inicijalnog tretmana i posledičnih dijagnostičkih metoda, utvrđeno je postojanje duralne arteriovenske fistule. Nakon kraniotomije i evakuacije hematoma bolesnik je podvrgnut endovaskularnom tretmanu bez posledica. Uprkos retkoj pojavi netraumatskog akutnog subduralnog hematoma uzrokovanog duralnom arteriovenskom fistulom, ne bi trebalo prevideti moguću patogenezu i etiologiju ove bolesti. Čak i prilikom izostanka tipičnih simptoma subduralnog krvarenja, ne treba isključiti mogućnost nastanka istog zbog postojanja duralne arteriovenske fistule. Zaključak. Iako je pojava netraumatskog akutnog subduralnog hematoma uzrokovanog duralnom arteriovenskom fistulom retka, potencijalna patogeneza i etiologija se ne sme odmah isključiti. Oprezan pristup je nužan tokom lečenja ove vrste bolesti, čak i kod izostanka tipičnih simptoma.