Neuobičajena lokalizacija metastaza karcinoma renalnih ćelija - Fejsa Levakov, Aleksandra; Amidžić, Jelena; Ilić Sabo, Jelena; Lakić, Tanja; Vojinov, Saša; Grbić, Dragan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Karcinom bubrežnih ćelija (renal cell carcinoma) je najčešći maligni tumor bubrega (90%). Metastaza karcinoma bubrežnih ćelija u bazu jezika je izuzetno retka. Prikaz bolesnika. Bolesniku starosti 74 godine dijagnostikovan je tumor bubrega. Izvršena je radikalna nefrektomija sa evakuacijom regionalnih limfnih čvorova, bez primene dodatnog terapijskog protokola. Nakon perioda bez bolesti (disease free period) u trajanju od dve godine, bolesnik se javio sa simptomom otežanog gutanja. Ultrazvučnim pregledom utvrđeno je prisustvo metastaza u brojnim organima, dok je biopsijom dokazana metastaza i u bazu jezika. Zaključak. Pored primene radikalne hiruške terapije, veliku pažnju treba posvetiti redovnoj sistematskoj kontroli bolesnika sa dokazanom/ operisanom malignom bolešću. Rano prepoznavanje i dijagnostikovanje metastaza, naročito u bazu jezika omogućava olakšanje tegoba bolesnika, kao i mogućnost za produženje perioda preživljavanja, bez obzira na nepovoljnu prognozu kod postojanja raširene bolesti.