Kliničkopatološka retrospektivna analiza timoma u Srbiji: iskustvo jednog centra - Samardžić, Natalija; Jovanović, Dragana; Marković-Denić, Ljiljana; Šarac, Sanja; Škodrić-Trifunović, Vesna; Stojšić, Jelena; Stjepanović, Mihailo; Popević, Spasoje; Ilić, Branislav; Ćeriman, Vesna; Roksandić Milenković, Marina; Gajić, Milija; et al. (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Timomi su retke bolesti, ali najčešći tumori medijastinuma. Terapijski vodiči su zasnovani na rezultatima analiza retrospektivnih studija. Cilj ove studije je bio da se definišu osnovne kliničke karakteristike obolelih od timoma, terapijski aspekti, preživljavanje i pojava relapsa bolesti. Metode. Ovom retrospektivnom studijom analizirana su 62 bolesnika sa patohistološki verifikovanim timomom u Klinici za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije u Beogradu, u periodu od januara 1993. do decembra 2013. Popunjavani su upitnici koji su obuhvatali podatke iz istorije bolesti, fizički pregled bolesnika, nalaze radiografije i/ili kompjuterizovane tomografije grudnog koša, operativne liste i/ili patohistološke nalaze biopsija. Analizirani su klinička slika, terapijski aspekti, preživljavanje i pojava relapsa bolesti. Timomi su klasifikovani prema patohistološkoj klasifikaciji Svetske zdravstvene organizacije i prema Masaoka-Koga sistemu. Rezultati. Više je bilo obolelih žena (54,8%). Najveći broj bolesnika je bio u sedmoj deceniji života (32,3%). Skoro trećina bolesnika je bila asimptomatska (29%), a ostali su imali bar jedan simptom, najčešće kašalj. Najčešći paraneoplastički sindrom bila je miastenija gravis (12,9%). Najčešće je konstatovano prisustvo solitarne promene u grudnom košu (61,3%), tumora većeg od 5 cm (52,5%) i neinvazivnih timoma (52,5%). Većina bolesnika je bila u I stadijumu bolesti (40%), a najčešći terapijski pristup operacija (88,7%). Statistički značajna razlika u preživljavanju konstatovana je kod žena, bolesnika koji su imali solitarni tumor, neinvazivni timom, I stadijum bolesti i bolesnika kojima je učinjena operacija. Dimenzija tumora je bila blizu granice konvencionalnog nivoa značajnosti. Zaključak. Statistički značajni prediktori preživljavanja kod obolelih od timoma su pol, diseminovanost bolesti, invazivnost tumora, klinički stadijum bolesti i operativno lečenje.