Rizik od nastanka metaboličkog sindroma kod bolesnika sa arterijskom hipertenzijom u odnosu na psihološke i biološke faktore rizika - Nikolić, Gordana; Tasić, Ivan; Žikić, Olivera; Tošić Golubović, Suzana; Stojanović, Nikola; Simonović, Maja; Kostić, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Tip ličnosti i negativne emocionalne reakcije mogu biti značajni za grupisanje bioloških i psiholoških faktora rizika od nastanka karidovaskularnih bolesti kod bolesnika sa arterijskom hipertenzijom (AH). Cilj rad bio je da se istraži da li bolesnici sa AH i psihološkim karakteristikama ličnosti sklonih distresu, sa povišenim nivoima anksioznosti/depresivnosti/agresivnosti, imaju veći rizik od prisustva metaboličkog sindroma (MS) i prediktivnu vrednost ovih parametara od pojave MS. Metode. Ukupno 85 bolesnika bilo je uključeno u opservacionu studiju preseka. Type D Scale (DS-14) je korišćena u cilju određivanja D (distres) tipa ličnosti, the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) za određivanje nivoa anksioznosti i depresivnosti, a the Buss Perry Aggression Questionnaire (BPAQ) za utvrđivanje agresivnosti. Ispitivanje bioloških parametara uključivalo je određivanje nivoa krvnog pritiska, lipidnog statusa, indeksa telesne mase (ITM), prisustva dijabetesa melitusa (DM) i MS. Rezultati. Bolesnici D tipa ličnosti imali su veću zastupljenost povišene anksioznosti, agresivnosti i MS u odnosu na one bez D tipa ličnosti. Žene D tipa ličnosti su bile mlađe, imale povišenu anksioznost i veću prevalencu DM u odnosu na one koje nemaju tip D ličnosti. Mulitvarijantna analiza pokazala je da je depresija nezavisan faktor rizika za pojavu MS kod bolesnika sa AH i D tipom ličnosti. Zaključak. Udruženost MS i AH je u korelaciji sa tipom D ličnosti, anksioznošću i depresijom. Rano otkrivanje/lečenje depresije kod bolesnika sa AH i D tipom ličnosti može biti korisno za smanjivanje rizika od metaboličkog sindroma.