Izveštavanje beogradskog dnevnog lista Politika o epidemiji tifusa u Srbiji za vreme Prvog svetskog rata - Barović, Vladimir; Dejan, Pralica; Ivanić, Ivana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Epidemija tifusa trajala je nekoliko meseci tokom Prvog svetskog rata na teritoriji Kraljevine Srbije odnevši veliki broj života. Cilj rada je bio da se istraži kako je beogradski dnevni list Politika izveštavao tadašnju srpsku javnost o epidemiji tifusa u Velikom ratu. Metode. Primenom statističkog i istorijsko-kritičkog metoda, izvršena je analiza svih tekstova objavljenih u dnevnom listu Politika u periodu od februara 1915, kada je srpska Vlada i Vrhovna komanda Srpske vojske dozvolila novinsko izveštavanje o epidemiji tifusa, do početka maja kada se epidemija počela smirivati. Rezultati. U posmatranom periodu, među tekstovima posvećenim epidemiji tifusa dominirale su vesti o osobama umrlim od tifusa (čitulje), novosti o samoj epidemiji, kao i afirmativni tekstovi o podvizima lekara. Bilo je više napisa o savezničkim vojnim misijama nego o srpskom vojnom sanitetu. Izveštavanje je bilo balansirano i visoko profesionalno. Zaključak. U periodu februar–maj 1915, u dnevnom listu Politka objavljivan je veći broj različitih tekstova o epidemiji tifusa u Srbiji tokom Velikog rata. Izveštavanje je bilo dobro balansirano, etično i visoko profesionalno.