Terapijska uloga selektivne preoperativne embolizacije kod bolesnika sa paragangliomima glave i vrata - Sekulić, Igor; Jovanovski, Aleksandar; Kostić, Dejan; Stošić, Srboljub; Bošković-Sekulić, Jelena; Stevanović, Jelena; Rančić, Nemanja (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Paragangliomi su retke hipervaskularne neoplazme. Cilj rada je bio da se prikaže iskustvo u lečenju paraganglioma preoperativnom embolizacijom. Metode. U retrospektivnu studiju preseka bilo je uključeno10 bolesnika (7 žena i 3 muškaraca; medijana godina starosti iznosila je 55) sa paragangliomima koji su bili embolisani pre operacije. Rezultati. Tri bolesnika su imala timpanične paragangliome, dva karotidne, tri jugularne i dva jugularno-timpanične paragangliome. Tokom operacije, samo jedan od 10 bolesnika imao je krvarenje koje je zahtevalo nadoknadu krvi. Ovaj bolesnik je primio 1 130 mL krvi zbog hirurške kompilikacije. Zaključak. Adekvatna preoperativna selektivna embolizacija paraganglioma je osnovna tehnika u preoperativnoj pripremi ovih bolesnika, budući da se radi o izvodljivoj proceduri sa niskom stopom komplikacija.