Reverzno modeliranje 3D geometrijskog modela donje ljudske vilice - Mitić, Jelena; Vitković, Nikola; Manić, Miodrag; Trajanović, Miroslav; Petrović, Sladjana; Arsić, Stojanka (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Geometrija svake kosti skeletnog sistema čoveka je jedinstvena. Cilj ovog istraživanja bio je da se prezentuje primena nove metode, metode anatomsikih entiteta (MAF) za kreiranje geometrijskog modela (površinskog i zapreminskog) ljudske donje vilice. Metode. Metod je baziran na referentnim geometrijskim entitetima (RGEs) koji se definišu na poligonalnom modelu mandibule, u skladu sa anatomskim osobinama mandibule. Poligonalni model je kreiran preko ulaznih podataka (anatomskih orjentira donje vilice) dobijenih na osnovu podataka sa snimaka kompjuterizovanom tomografijom. Za kreiranje kompjuterski podržanim dizajnom (CAD) modela u programu CATIA, referentni geometrijski entiteti su bili definisani u skladu sa geometrijskim i morfološkim odlikama mandibule. Rezultati. Definisanje B-spline krivih vršeno je na telu i granama mandibule. Na taj način je bilo moguće kreirati geometrijski tačan i anatomski korektan trodimenzioni geometrijski (površinski i zapreminski) model. Tačnost dobijenih površinskih modela je testirana upoređivanjem sa geometrijom originalnog modela kosti. Zaključak. U odnosu na ranije primenjene metode za kreiranje geometrijskih modela, MAF daje zadovoljavajuće rezultate, u nekim slučajevima čak i bolje.