Dentalni aspekti bulimije praćene povraćanjem - Manevski, Jovana; Stojšin, Ivana; Vukoje, Karolina; Janković, Ognjenka (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Bulimija je često praćena učestalim povraćanjem, koje u dužem vremenskom periodu može rezultirati ireverzibilnim gubitkom zubnog tkiva, koje se manifestuje dentalnim erozijama. Učestalo povraćanje, kserostomija, loša oralna higijena i kisela sredina pogoduju i razvoju karijesa. Cilj rada bio je utvrđivanje prisustva, lokalizacije i stepena dentalnih erozija upotrebom Basic Erosive Wear Examination (BEWE) indeksa, kao i utvrđivanje vrednosti indeksa karijesnih, ekstrahovanih i plombiranih zuba (KEP) kod obolelih od bulimije praćene povraćanjem. Metode. Istraživanjem je obuhvaćeno 30 ispitanika obolelih od bulimije praćene povraćanjem i 30 zdravih ispitanika. Korišćene su metode anketnog ispitivanja (upitnik) i kliničkog pregleda. Klinički pregled podrazumevao je intraoralnu inspekciju uz beleženje statusa prisutnih zuba upotrebom BEWE i KEP indeksa. Rezultati. Utvrđeno je da su dentalne erozije bile značajno češće kod obolelih od bulimije praćene povraćanjem u odnosu na zdrave ispitanike (χ2 = 5.963, p < 0.05), da su bile težeg stepena kod obolelih od bulimije (t = 3.925, p < 0.05), kao i da su bile češće na oralnim površinama zuba (χ2 = 10.561, p < 0.05). Između ispitivanih grupa nisu utvrđene značajne razlike u vrednostima KEP indeksa (t = 0.741, p = 0.461). Zaključak. Dentalne erozije se često sreću kod obolelih od bulimije praćene povraćanjem, posebno na oralnim površinama frontalnih zuba koje su u direktnom kontaktu sa želudačnom kiselinom, zbog čega na njima postoji značajan gubitak zubne supstance. Vrednosti KEP indeksa nisu se značajno razlikovale između ispitivanih grupa, ali su zbog složenosti karijesnog procesa neophodna dalja istraživanja.