Bilateralna totalna artroplastika kukova u jednom aktu – desetogodišnje iskustvo - Radunović, Aleksandar; Radunović, Vesna; Starčević, Srdjan; Lekić, Goran; Vulović, Maja (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/ Cilj. Koksartroza je hronično degenerativno oboljenje koje se javlja kod oko 4% populacije, a procenjuje se da oko 42% bolesnika ima bilateralno oboljenje. Bolesnicima sa bilateralnom koksartrozom može se učiniti artroplastika oba kuka u jednom ili dva akta. Cilj ovog rada bio je prezentacija našeg iskustva sa izvođenjem simultane bilateralne artroplastike kukova i preporuka za izvođenje procedure kod bolesnika sa adekvatnom indikacijom. Metode. Obradili smo podatke za 113 bolesnika oba pola koji su operisani na Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu, Srbija, u periodu od 2005. do 2015. godine, a kojima je učinjena artroplastika oba kuka u jednom aktu. Kod svih bolesnika je primenjena identična operativna tehnika uz identičnu standardnu antibiotsku i tromboprofilaktičku terapiju. Postoperativno praćenje bolesnika je iznosilo 30 dana. Rezultati. Prosečna starost bolesnika bila je 56 ± 10.2 godina; muškog pola je bilo 45 (39,8%), a ženskog pola 68 (60,2%) bolesnika. Primarna koksartroza je bila etiološki faktor kod većine bolesnika, njih 69 (61,1%). Prosečna dužina hospitalizacije postoperativno bila je 10,3 dana (od 3 do 34 dana). Zabeležili smo sledeće komplikacije: jedna luksacija endoproteze, jedna duboka infekcija i jedna tromboza vena noge. Nije bilo smrtnih slučajeva. Najveći broj operisanih bolesnika pripadao je grupama American Society of Anesthesiologists (ASA) skoring sistema 1-3. Prosečna količina transfuzionisane krvi iznosila je 1 275 mL (od 300 do 2 830 mL). Zaključak. Bilateralna artroplastika kukova u jednom aktu može se izvoditi rutinski i bezbedno u ustanovama koje omogućavaju multidisciplinarni pristup i adekvatnu selekciju bolesnika. Podaci iz naše studije ukazuju na povećanu potrebu za supstitucijom krvi što naglašava potrebu za uvođenjem savremenih principa perioperativne kontrole gubitka krvi. Učestalost komplikacija zabeleženih u ovoj studiji je u okviru stepena učestalosti saopštenih u literaturi koja se bavi artroplastikama kukova.