Salivarni i inflamatorni medijatori plazme i sekretorni status prevremeno porođenih žena sa periodontitisom – studija preseka - Nikolić, Ljubinka; Čakić, Saša; Perunović, Neda; Čolak, Emina; Kotur-Stevuljević, Jelena; Janković, Saša; Djurić, Milanko; Plećaš, Darko (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Prevremeni porođaj se definiše kao porođaj pre navršene 37 nedelje gestacije. Podaci iz literature govore u prilog tome da periodontalni procesi mogu uticati na fetoplacentalnu jedinicu i indukovati preterminski porođaj. Sekretorni status može uticati na stepen periodontalne bolesti. Proinflamatorni citokini imaju uticaj na periodontitis kao i na porođaj. Kombinovani uticaj ovih faktora rizika za prevremeni porođaj nije dovoljno istražen. Cilj ove studije je bio da istraži povezanost između periodontalne bolesti, sekretornog statusa, nivoa interleukina 1-β (IL1-ß) i prostaglandina E2 (PGE2) kod žena koje su imale prevremeni porođaj. Metode. Studijom je bilo obuhvaćeno 56 žena, koje su imale prevremen porođaj i 56 žena u kontrolnoj grupi koje su se porodile u terminu, starosti između 17 i 41 godine. Periodontalni pregled, uzorkovanje krvi i salive je izvršeno u prvih 48 sati po porođaju. Sekretorni status je određen metodom inhibicije hemaglutinacije. Koncentracije IL1-ß i PGE2 su merene visoko senzivinim Enzyme-linked Immunosorbent Assay (ELISA) testom. Rezultati. U grupi prevremenih porođaja bilo je 66,1% žena sa periodontitisom, a u kontrolnoj grupi 12,5% (p < 0.01). Prevremeno porođene žena, nesekretori sa periodontitisom imale su u plazmi značajno više vrednosti IL 1-ß i PGE 2 u odnosu na ostale grupe (p < 0,01). U grupi prevremeno porođenih žena postojala je značajna korelacija između salivarnih i plazmatskih koncentracija PGE2 i IL1-ß (R = 0.416, p = 0.017 i R = -0,592, p < 0,001, redom). Ove korelacije nisu postojale kod žena koje su imale terminski porođaj. Zaključak. Naši rezultati podržavaju hipotezu da su sekretorni status i periodontitis, bar delimično, odgovorni za patogenezu preterminskog porođaja. Verovatnoća negativnog uticaja nesekretornog statusa se ne sme ignorisati. Ovi zaključci ukazuju na potrebu za dodatnim istraživanjima porođaja.