Lokalna primena timolola u lečenju površnih infantilnih hemangioma kod veoma rano prevremeno rođene dece - Matić, Aleksandra; Prćić, Sonja; Matić, Milan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Infantilni hemangiomi (IH) se javljaju 3 do 4 puta češće kod prevremeno rođene dece nego kod one rođene u terminu. Ipak, podaci o efikasnosti i sigurnosti lokalne terapije IH kod prevremeno rođene dece, naročito one sa veoma niskom gestacijom (manje od 33 nedelje gestacije) su veoma oskudni. Prikaz bolesnika. U radu je prikazano 5 devojčica rođenih sa veoma niskom gestacijom koje su lečene lokalnom primenom 0,5% gela timolol maleata zbog površnih kutanih IH. Kod četvoro dece, timololom je bio tretiran po jedan IH, a kod jednog deteta su tretirana dva IH. Od ukupno šest tretiranih IH, jedan je bio lociran na licu, četiri na trupu i jedan na nozi. Tokom trajanja terapije (od 6 do 13 meseci), redovno je praćeno napredovanje involucije IH i eventualna pojava neželjenih efekata. Dobar terapijski efekat je postignut kod sve dece, a neželjeni efekti, koji bi se mogli povezati sa lokalnom primenom timolola, nisu zapaženi. Zaključak. Lokalna primena timolola predstavlja efikasnu i bezbednu terapijsku opciju za lečenje površnih kutanih infantilnih hemangioma kod dece rođene sa veoma niskom gestacijom. O terapiji se mora detaljno prodiskutovati sa roditeljima i treba sačiniti individualizovani terapijski plan za svako dete, kako bi se povećale šanse za terapijski uspeh, a izbegli neželjeni efekti.