Švanom u abdominalnom zidu – dijagnostički izazov - Nikolić, Bojan; Vukomanović Djurdjević, Biserka; Mitrović, Miroslav; Golubović, Jelena; Pešić, Jasna (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Švanom ili neurilemom je benigni tumor nervnog omotača koji potiče od Švanovih ćelija. Lokalizacija u abdominalnom zidu je retka. Švanomi se obično manifestuju kao sporo rastući asimptomatski tumori. Simptomatologija zavisi od lokacije, zahvaćenog nerva i veličine tumora. Prikaz bolesnika. Predstavljamo 43-godišnju bolesnicu sa švanomom lokalizovanim u desnom hipohondrijskom regionu. Dijagnostika je obuhvatala ultrazvuk sa kolor Doplerom (UZ), magnetnu rezonancu (MR) visoke rezolucije i patohistološka ispitivanja (PH). Ultrazvuk je pokazao čvrstu dobro ograničenu masu, ehogene unutrašnjosti u prednjem abdominalnom zidu. Magnetnom rezonancom ova promena je predstavljena kao ovalna, dobro orijentisana, heterogena, fusiformna masa, dijametra 3 × 2.5 × 2.5 centimetara. Na T1 sekvenci promena je imala nizak intenzitet signala, dok je na T2 sekvenci bila heterogeno visokog intenziteta signala. Lezija je u potpunosti uklonjena. Patohistološkom analizom, standardnim i imunohistohemijskim metodama bojenja, postavljena je dijagnoza švanoma. Zaključak. Švanom kao spororastući tumor, koji je često bez kliničkih simptoma, može ostati dugo nedijagnostikovan. Klinička prezentacija švanoma je blaga i nespecifična. Dijagnoza ovog tumora zahteva multidisciplinarni i interdisciplinarni pristup. Magnetna rezonanca je korisna i visokospecifična metoda za verifikaciju tumora perifernih nerva. Patohistološka analiza potvrdila je definitivnu dijagnozu lezije.