Ekspresija HIF-1α i SOX2 kod skvamoznih karcinoma grlića materice - Milenković, Svetlana V.; Terzić, Tatjana; Vraneš, Boris; Soldatović, Ivan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Hipoksija je jedna od bitnih promena koja se dešava u mikrookolini tumora. Zapaženo je da u populaciji kancerskih ćelija postoje pluripotentne kancerske stem ćelije koje utiču na rast tumora i njihovu rezistenciju na terapiju. Cilj rada je bio da se kod bolesnica sa skvamoznim karcinomom (squamous cell carcinoma – SCC) grlića materice ispita ekspresija faktora 1 alfa indukovanog hipoksijom (hypoxia-inducible factor-1 alpha – HIF-1α), endogenog markera hipoksije i SOX2, markera pluriponentnih stem ćelija koje postoje u normalnim tkivima odraslog čoveka. Metode. U ispitivanje je bilo uključeno 90 žena sa invazivnim SCC grlića materice podeljenih u dve grupe – 60 žena u grupi A, sa tumorima stadijuma FIGO IB1 < 20 mm (bez metastaza u limfnim nodusima) i 30 žena u grupi B, sa tumorima FIGO I–II (sa pozitivnim limfonodalnim statusom). Osnovni kliničkopatološki parametri su bili određeni standardnom patohistološkom analizom, a ekspresija HIF-1α i SOX2 imunohistohemijskim ispitivanjem. Rezultati. Između grupa A i B utvrđena je značajna razlika u ekspresiji HIF-1α (p = 0,024), ali ne i u ekspresiji SOX2 (p = 0,566). Ekspresija HIF-1α bila je značajno viša u grupi sa limfonodalnim metastazama i invazijom limfovaskularnih prostora (p < 0,001), ali nije bila povezana sa veličinom tumora (p = 0,291) niti jačinom limfocitnog odgovora (p = 0,940). Gradus tumora je značajno uticao na ekspresiju HIF-1α (p = 0,013). Ekspresija SOX2 nije značajno korelisala ni sa jednim utvrđenim kliničkopatološkim parametrom tumora. Zaključak. Značajna razlika u ekspresiji HIF-1α između grupa sa i bez metastaza u limfnim nodusima kod invazivnog SCC grlića materice mogla bi izdvojiti HIF-1α kao parametar loše prognoze bolesti. Nije utvrđen prognostički značaj SOX2, niti značajna uzajamna korelacija ekspresije HIF-1α i SOX2.