Dugoročni ishodi nakon kateter-ablacije atrioventrikularne nodalne reentrant tahikardije: desetogodišnje praćenje - Kocijančić, Aleksandar; Simić, Dragan; Mujović, Nebojša; Potpara, Tatjana; Kovačević, Vladan; Marinković, Milan; Marić-Kocijančić, Jelena; Kocijančić Belović, Dušica (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Atrioventrikularna (AV) nodalna reentrant tahikardija (AVNRT) je najčešća forma supraventrikularne tahikardije. Lečenje izbora predstavlja kateter-ablacija sporog puta AV čvora. Cilj ove studije je bio prikaz ishoda AVNRT nakon desetogodišnjeg perioda praćenja. Metode. Procedura je urađena kod 92 bolesnika (30 muškaraca i 62 žene, prosečne starosti 52,0 ± 13,3 godina, raspon 19 do 76 godina) sa dokazanom AVNRT tokom elektrofiziološkog ispitivanja od 2007 do 2009. godine. Od toga, 64 bolesnika su praćena tokom deset godina dolaženjem na redovne kliničke preglede. Pojava AV bloka, aritmije i upotreba antiaritmika bili su glavni ishodi desetogodišnjeg praćenja bolesnika. Multivarijantna logistička regresija je primenjena kako bi se izdvojili značajni faktori kojima se može predvideti pojava aritmije nakon praćenja od deset godina. Rezultati. Primarni uspeh intervencije je bio postignut kod 91 (98,9%) bolesnika. Kod jednog (1,1%) bolesnika registrovan je atrioventikularni blok III stepena koji je zahtevao ugradnju pejsmejkera. Posle desetogodišnjeg praćenja, nisu registrovani recidivi AVNRT. Ukupno 7 od 64 (10,9%) bolesnika je umrlo u periodu praćenja, većina zbog nekardijalnih uzroka. Posle perioda praćenja utvrđeno je da je kod šest (10,5%) bolesnika registrovan AV blok I stepena, dok su druge aritmije zabeležene kod 17 (29,8%) bolesnika, kao što su atrijalna fibrilacija i flater, pretkomorske ekstrasistole i sinusna tahikardija. Prosečan broj antiaritmika redukovan je sa 2,1 ± 1,2 leka, na početku, na 0,5 ± 0,6 leka u periodu praćenja, najčešće beta-blokatori, propafenon i amiodaron, pri čemu 33 (57,9%) bolesnika više nije koristilo antiaritmijsku terapiju. Logističkom regresijom izdvojili su se starost bolesnika preko 55 godina, na početku studije, i izvršena ponovna reintervencija posle kateter ablacije kao značajni predikotri pojave aritmije posle desetogodišnjeg praćenja, nezavisno od pola i postojanja arterijske hipertenzije na početku. Zaključak. Kateter-ablacija AVNRT predstavlja uspešnu i bezbednu proceduru iz perspektive desetogodišnjeg praćenja.