Porodična istorija bolesti i rizik od nastanka glioma: rezultati studije slučaj-kontrola - Azanjac Arsić, Ana; Gordana; Svetlana; Vesic, Katarina; Aleksic, Dejan; Maric, Gorica; Pekmezovic, Tatjana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Maligni gliomi predstavljaju heterogenu grupu tumora koji se javljaju većinom kod starijih muškaraca. Cilj ove studije bio je da ispita vezu između porodične istorije bolesti i rizika od nastanka glioma. Metode. Studija slučaj- kontrola uključila je 100 ispitanika sa patohistološki potvrđenim gliomom u Kliničkom centru Kragujevac, Srbija, između 2015. i 2016. godine i 200 ispitanika kontrolne grupe, uparenih po polu i uzrastu, koji nisu imali istoriju glioma i drugih malignih bolesti u ličnoj i porodičnoj anamnezi. Nakon potpisivanja informisanog pristanka, svi bolesnici su popunili epidemiološki upitnik. Za obradu statističkih podataka korišćena je multivarijantna logistička regresija. Rezultati. Maligne bolesti su bile češće u studijskoj, nego u kontrolnoj grupi [odds ratio (OR) = 1,821, 95% confidence interval (CI) = 1,004–3,305; p = 0,049]. Najčešći maligni tumori u studijskoj grupi su bili karcinom materice (7%) i karcinom debelog creva (6%), dok su u kontrolnoj grupi najčešći karcinomi bili karcinom pluća (6%) i karcinom materice (7%). Šećerna bolest u porodičnoj anamnezi je bila češća kod bolesnika kontrolne grupe nego kod bolesnika sa gliomom (OR = 0,520, 95% CI = 0,271–0,995; p = 0,048). Takođe, naši rezultati su pokazali da su kardiovaskularne bolesti u porodičnoj anamnezi bile češće u kontrolnoj grupi nego u studijskoj grupi (OR = 0,557, 95% CI = 0,325–0,953; p = 0,033). Zaključak. U ovoj studiji slučaj-kontrola, pronašli smo statistički značajnu vezu između porodične istorije malignih bolesti i glioma. Takođe, pronašli smo statistički značajnu inverznu vezu između porodične istorije kardiovaskularnih bolesti i šećerne bolesti i glioma.