Serumska IgG antitela protiv Helicobacter pylori antigena male molekulske mase 50kDa, 30kDa i ureaza A 26kDa, uporedo sa vakuolizirajućim citotoksinom A povezana su sa ishodom infekcije - Manojlović, Nebojša; Tufegdžić, Ivana; Ristanović, Elizabeta; Bokonjić, Dubravko (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Do sada objavljene studije o seroreaktivnosti protiv Helicobacter pylori antigena male molekulske mase kao i citotoksina povezanog sa genom A (CagA), vakuolizirajućeg citoksina (VacA) kod bolesnika sa karcinomom želuca i peptičkim ulkusom pokazale su protivurečne rezultate, te smo u cilju istraživanja ove pojave dizajnirali i sproveli ovu studiju. Metode. Western blot test primenjen je kod 123 ispitanika, 31 sa karcinomom želuca, 31 sa ulkusom duodenuma, 31 sa ulkusom želuca, 30 sa gastritisom i funkcionalnom dispepsijom u cilju određivanja IgG antitela protiv H. pylori antigena (CagA, VacA, Heat shock protein 60kDa, Urease B66kDa, Flagelin55 kDa, 50kDa, 30 kDa, Urease A26 kDa, 24 kDa). U ovoj studiji analizirali smo: razlike u seroreaktivnosti na H. pylori antigene između grupe sa funkcionalnom dispepsijom i ostalih grupa; između gradusa različitih patohistoloških parametara inflamacije antralne i korpusne mukoze i između antrum predominantnog gastritisa i korpus predominantnog pangastritisa. Rezultati. Seropozitivnost protiv 50 kDa antigena pokazala se kao biomarker za funkcionalnu dispepsiju, seropozitivnost protiv 30 kDa antigena bila je biomarker za antrum predominantni gastritis i gradus kolonizacije H. pylori u antrumu, protiv Urease A26 kDa antigena za pangastritis i korpus predominantni gastritis i stepen inflamacije u korpusu. Seropozitivnost protiv VacA bila je biomarker za karcinom želuca i peptički ulkus, kada se razmatraju kao jedinstvena grupa, i za inflamaciju antralne mukoze. Seropozitivnost protiv CagA bila je povezana sa intenzivnijom inflamacijom antralne i korpusne mukoze, Urease B66kDa antigena sa inflamacijom korpusne mukoze, ali ne i sa specifičnim ishodom H. pylori infekcije i topografskom distribucijom inflamacije želuca. Zaključak. Serumska IgG antitela protiv H. pylori antigena 50 kDa i VacA mogu predstavljati korisne biomarkere za specifični ishod H. pylori infekcije, dok bi antitela protiv 30 kDa i Urease A26 kDa antigena mogla biti specifični biomarkeri za različitu topografsku distrubuciju inflamacije želudačne mukoze.