Primena respiratorne poligrafije u dijagnostikovanju opstruktivnog poremećaja disanja tokom spavanja – naša iskustva - novković, dobrivoje; Cvetković, Gordana; Aćimović, Slobodan; Milić, Rade; Šarac, Sanja; Urošević, Radmila (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Opstuktivni poremećaj disanja tokom spavanja podrazumeva ponovljene epizode prestanka disanja koji nastaju zbog smanjenja tonusa mišića faringsa. Ovaj poremećaj češći je kod muškaraca i predstavlja značajan faktor rizika od ozbiljnih kardio- i cerebrovaskularnih događaja. Zlatni standard u postavljanju dijagnoze ovog poremećaja predstavlja polisomnografija (PSSG) koja je tehnički zahtevna i multidisciplinarna metoda. Respiratorna poligrafija (RP) može predstavljati adekvatnu zamenu kod većine nekomplikovanih slučajeva opstruktivne sleep apneae. Cilj rada bio je ispitati efikasnost primene RP u dijagnostikovanju opstuktivnog poremećaja disanja tokom sna. Metode. Kod svih ispitanika sa sumnjom na opstuktivni poremećaj disanja tokom sna, učinjena je respiratorna poligrafija i retrospektivna analiza dobijenih rezultata. Rezultati. Učinjenim ispitivanjem dokazali smo da postoji pozitivna korelacija između rezultata dobijenih RP prediktora kao što su Epworth Sleepinness scale (EPWORTA skor), obim vrata, indeks telesne mase. Zaključak. Respiratorna poligrafija predstavlja jeftiniju i jednostavniju zamenu za PSG naročito za nekomplikovane opstruktivne poremećaje disanja tokom sna.