Faktori povezani sa depresijom kod bolesnika sa dijabetesom melitusom tip II - Šabanović, Admir; Maksimović, Nataša; Stojanović-Tasić, Mirjana; Bakić, Marijan; Grgurević, Anita D (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Merenje povezanosti depresije i dijabetesa melitusa tip 2, primenom Patient Health Questionnaire 9 (PHQ-9) upitnika, nije do sada rađeno u Crnoj Gori. Cilj ovog rada je bio da se proceni prevalencija depresije kod bolesnika sa dijabetesom tip 2 i da se identifikuju faktori rizika povezani sa prisustvom depresije. Metode. Studija preseka sprovedena je u Opštoj bolnici Bijelo Polje, u periodu od jula do septembra 2015. godine. Studijom je bio obuhvaćeno 70 osoba starijih od 35 godina sa dijagnozom dijabetesa od najmanje šest meseci. Za procenu prisustva depresije korišćen je upitnik PHQ-9. Sve varijable koje su bile značajno povezane sa prisustvom depresije (p < 0,05) ušle su u model multivarijantne logističke regresije. Rezultati. Komorbiditeti su se značajno češće javljali kod osoba sa depresijom (χ2 = 5,40; p = 0,020). Trajanje dijabetesa više od pet godina bilo je značajno povezano sa prisustvom depresije (χ2 = 12,48; p < 0,001). Depresija je bila značajno češća kod fizički neaktivnih osoba (χ2 = 10,74; p = 0,005). Prisustvo komplikacija dijabetesa u vidu dijabetične polineuropatija (χ2 = 6,04; p = 0,014) i katarakte (χ2 = 5,351; p = 0,021) je takođe bilo statistički značajno povezano sa prisustvom depresije. Multivarijantna logistička regresija je pokazala da su trajanje bolesti preko pet godina i katarakta nezavisni prediktori depresije. Zaključak. Istraživanjem je ustanovljeno da su faktori rizika od pojave depresije bili trajanje dijabetesa preko pet godina i prisustvo katarakte. Kako je depresija ozbiljno oboljenje i faktor rizika od pojave mnogih hroničnih bolesti, najbolja prevencija su njena rana detekcija i lečenje.