Fecesni sST2 korelira sa težinom ulceroznog kolitisa - JovanovicUniversity of Kragujevac, Faculty of Medical Sciences, *Department of Internal Medicine, †Center for Molecular Medicine; Stem Cell Research, ‡Department of Pharmacy, Kragujevac, Serbia, Marina; Gajovic, Nevena; Jurisevic, Milena; Simovic Markovic, Bojana; Maric, Veljko; Jovanovic, Milan; Arsenijevic, Nebojsa; Zdravkovic, Natasa (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Ulcerozni kolitis (UC) je hronična, relapsirajuća inflamacijska bolest koja zahvata distalni kolon i rektum sa kompleksnom patogenezom i dijagnozom, ukazujući na potrebu za novim dijagnostičkim i prognostičkim markerima. Cilj studije bio je utvrđivanje vrednosti TNF-α, IL-17, IL-10 i rastvorljivog proteina ST2 (sST2) fecesu bolesnika sa UC kao i njihovogodnosa sa klinikopatološkim aspektima bolesti. Metode. Analizirani su uzorci stolice 80 bolesnika sa ulceroznim kolitisom. Koncentracije TNF-α, IL-17, IL-10 I sST2 merene su korišćenjem senzitivnog ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) testa. Rezultati. Koncentracije TNF-a, IL-17 i sST2 značajno su bile povećane u fecesu bolesnika sa većim endoskopskim, kliničkim i ukupnim Mayo skorom, kao i kod onih sa izraženim oštećenjem kripti, erozijom sluzokože, strukturnim promenama tkiva, neutrofilnom infiltracijom i eozinofilnom infiltracijom. Lokalna vrednost antiinflamacijskog citokina IL-10 u tečnoj frakciji fecesa bila je povećana kod bolesnika sa uznapredovalim endoskopskim stadijumom bolesti. Takođe je nađena umerena pozitivna korelacija između vrednosti sST2/IL-17 u fecesu i kliničkih i histoloških parametara težine bolesti, kao i snažna korelacija između vrednosti sST2 i IL-17 u fecesu bolesnika sa UC. Analizom ROC krive ustanovljeno je da granična vrednost za sST2 od 624,0 pg/g determiniše potencijalno veći rizik za razvoj klinički teže forme UC. Zaključak. Povećane vrednosti sST2 u fecesu bolesnika sa UC sa uznapredovalim endoskopskim, kliničkim i histološkim stadijumom bolesti može se smatrati znakom težine bolesti. Vrednosti sST2 u fecesu mogu se koristiti kao marker procene težine UC.