Egzacerbacije plućne bolesti kao faktor rizika od sniženja funkcije pluća – iskustva Nacionalnog centra za cističnu fibrozu - Gojsina, Bojana Z; Rodic, Milan; Visekruna, Jelena; Trajkovic, Goran Z; Sovtic, Aleksandar D; Minic, Predrag B (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Egzacerbacije plućne bolesti imaju negativan uticaj na klinički tok cistične fibroze (CF), a njihova veća učestalost povezuje se sa izraženijim sniženjem vrednosti funkcije pluća i lošijim kvalitetom života. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi uticaj broja egzacerbacija na trend funkcije pluća kod obolelih od CF, kao i značaj stanja uhranjenosti i pola ispitanika, komorbidnih stanja i kolonizacije disajnih puteva patogenim bakterijama na trend funkcije pluća i učestalost egzacerbacija plućne bolesti. Metode. Istraživanjem su obuhvaćena 83 ispitanika, deca i odrasle osobe, obolela od CF, lečena u periodu od 2011. do 2015. godine u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić”. Najbolji rezultat forsiranog ekspirijumskog volumena u prvoj sekundi (FEV1) i forsiranog vitalnog kapaciteta (FVC) svake godine praćenja uziman je u obzir pri računanju petogodišnjeg trenda vrednosti ovih pokazatelja. Procenjivan je broj egzacerbacija po godini praćenja i ukupan broj na kraju perioda praćenja. Rezultati. Prosečno smanjenje vrednosti FEV1 bilo je 2,4%, a FVC 1,7% godišnje. Neuhranjeni ispitanici su imali niže vrednosti FEV1 i FVC i veći broj egzacerbacija u odnosu na normalno i prekomerno uhranjene (p = 0,001). Učestalost egzacerbacija je bila statistički značajno viša kod ispitanika hronično kolonizovanih bakterijom Burkholderia cepacia (p = 0,023). Povećanje broja egzacerbacija bilo je statistički najznačajniji prediktivni činilac pogoršanja FEV1 u posmatranom periodu (p = 0,013). Zaključak. Veća učestalost egzacerbacija plućne bolesti kod obolelih od CF dovodi do izraženijeg smanjenja vrednosti parametara funkcije pluća. Niže vrednosti funkcije pluća imaju neuhranjeni bolesnici i bolesnici kolonizovani bakterijom Burkholderia cepacia čije prisustvo dovodi do češćih egzacerbacija plućne bolesti.