Procena periodontalnog zdravlja hospitalizovanih bolesnika sa shizofrenijom - Djordjević, Vladan; Jovanović, Mila; Stefanović, Vesna; Nikolić Jakoba, Nataša; Djokić, Gorica; Stašević Karličić, Ivana; Todorović, Ljubomir (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Mnogobrojna istraživanja oralnog zdravlju hospitalizovanih psihijatrijskih bolesnika pokazala su da je shizofrenija najčešći psihijatrijski poremećaj među njima. Dostupni podaci ukazuju na veliku prevalenciju i težinu periodontopatije kod bolesnika sa psihijatrijskim poremećajima. Cilj ove studije bio je da se proceni periodontalno zdravlje hospitalizovanih osoba sa shizofrenijom, kao i da se ukaže na moguće faktore rizika od oboljenja potpornog aparata zuba tih bolesnika. Metode. Studijom preseka obuhvaćeno je 190 osoba sa shizofrenijom, hospitalizovanih u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu i 190 mentalno zdravih osoba, pacijenata Klinike za parodontologiju i oralnu medicinu Stomatološkog fakultet, Univerziteta u Beogradu. U obe grupe ispitanika registrovane su vrednosti Zajenički periodontni indeks potreba tretmana – Community Periodontal Index for Treatment Needs (CPITN), kao i sociodemografska obeležja, dok su karakteristike primarne bolesti beležene u studijskoj grupi. Rezultati. Ispitanici studijske grupe su imali znatno veće vrednosti CPITN (2,24 ± 0,98) u odnosu na ispitanike kontrolne grupe (1,21 ± 1,10). Kod većine ispitanika studijske grupe registrovano je prisustvo supra- i subgingivalnog kamenca (46,8%), za razliku od ispitanika kontrolne grupe koji su češće imali gingivalno krvarenje (45,8%). Periodontalni džepovi su registrovani kod 35,8% hospitalizovanih osoba sa shizofrenijom. Linearna regresiona analiza pokazala je da su pol i starost ispitanika bili statistički značajni prediktori vrednosti CPITN hospitalizovanih osoba sa shizofrenijom. Zaključak. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na postojanje potrebe za kontinuiranim istraživanjem stanja oralnog zdravlja psihijatrijskih bolesnika, kako bi se odredili načini za njegovo unapređenje. Slične studije bi trebalo da razjasne značaj peridodontalnog zdravlja psihijatrijskih bolesnika, kako bi se psihijatrima i medicinskim sestrama ukazalo na postojanje problema oralnog zdravlja njihovih bolesnika.