Razlike u autonomnoj modulaciji srčanog ritma u stanju mirovanja i nakon supramaksimalnog anaerobnog testa u odnosu na pol i menstrualni ciklus žena - Andrić, Lana; Karan, Vedrana; Radulović, Nikola; Drapšin, Miodrag; Karaba Jakovljević, Dea; Takači, Aleksandar; Klašnja, Aleksandar (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Razlike u varijabilnosti srčane frekvencije (VSF) i oporavku srčanog ritma (OSR) postoje kako između polova, tako i među ženama u različitim fazama menstrualnog ciklusa (MC). Cilj istraživanja bio je da se ispitaju autonomni indeksi u stanju mirovanja i tokom oporavka nakon Vingejtovog testa između polova u mladoj, sedentarnoj populaciji i da li faza MC kod žena može imati uticaj na ove indekse. Metode. Dvadeset i pet ispitanica (20,5 ± 0,7 godina) i šesnaest ispitanika (20,4 ± 0,7 godina) izvodili su Vingejtov anaerobni test na bicikl ergometru pri čemu su im registrovani OSR i VSF u stanju mirovanja i tokom oporavka. Kod ispitanica, podaci su prikupljani tokom tri faze MC. Rezultati. Prirodni logaritam markera niskih frekvencija (lnLF) VSF i prirodni logaritam markera visokih frekvencija (lnHF) VSF bili su veći kod muškog pola u stanju mirovanja u odnosu na žene u različitim fazama MC, osim u slučaju kasne folikularne faze gde nije bilo razlike u lnHF među polovima. Značajno veći lnLF i lnHF uočeni su kod muškaraca tokom oporavka od Vingejtovog testa. Nije bilo razlike u parametrima VSF u stanju mirovanja među ženama u različitim fazama MC. Iznenađujuće, parasimpatički marker vremenskog domena – kvadratni koren srednje vrednosti sume kvadrata razlika između sukcesivnih NN intervala (RMSSD) i lnLF bili su veći u ranoj folikularnoj fazi u odnosu na lutealnu fazu MC tokom oporavka. OSR je bio brži kod muškaraca u odnosu na žene u svim fazama MC. Zaključak. Muškarci pokazuju brži OSR i veću ukupnu varijabilnost u stanju mirovanja i tokom oporavka, ali čini se da je parasimpatička aktivnost u stanju mirovanja slična između polova kada su žene u kasnoj folikularnoj fazi. Hormonski ciklus kod žena nema uticaj na autonomnu varijabilnost u stanju mirovanja. Rana folikularna faza pokazuje poželjniji autonomni profil tokom oporavka u poređenju sa lutealnom fazom MC.