Redak slučaj primarnog sinovijalnog sarkoma pleure - Marić, Nebojša; Nikolić, Aleksandar; Cvijanović, Vlado; Ristanović, Aleksandar; Vešović, Nataša; Stojković, Dejan; Kostovski, Vanja; Djenić, Ljubinko; Čičić, Stevan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Sinovijalni sarkom (SS) pleure je redak oblik mezenhimalnih tumora čija dijagnoza lako može biti propuštena. Prikaz bolesnika. Prikazali smo slučaj primarnog monofaznog SS kod sredovečne žene koji se ispoljio u vidu otežanog disanja uz veliki pleuralni izliv. Kompjuterizovanom tomografijom (KT) viđena je velika, jasno ograničena tumorska masa u desnom plućnom krilu. Slepom biopsijom pleure postavljena je pogrešna dijagnoza adenokarcinoma na osnovu čega je sprovedena hemioterapija, ali bez terapijskog odgovora. Ispravna dijagnoza postavljena je posle hirurške intervencije i histoloških i imunohistohemijskih analiza uklonjenog tumora. Dijagnoza je upotpunjena citogenetskom analizom kojom je pokazano prisustvo tipične translokacjie t (X,18). Tumor je kompletno uklonjen tokom operacije. Urađeni su KT grudnog koša posle 4 meseca i pozitronska emisiona tomografija posle 6 meseci od operacije i nađen je reaktivni inkapsuliranog pleuralni izliv bez recidiva tumora. Nasuprot tome, KT grudnog koša, urađena 9 meseci posle operacije, pokazala je ekstrapulmonalnu mekotkivnu masu u kontaktu sa donjim desnim režnjem pluća koja je bila sumnjiva na recidiv tumora. Hirurškom intervencijom je uklonjena opisana masa, a histološkom analizom isključeno je postojanje malignog tumorskog tkiva. Primenom KT grudnog koša tri meseca kasnije nisu nađeni znaci recidiva bolesti. Zaključak. Dijagnoza pleuralnog SS lako se može propustiti, pa je, u cilju postavljanja ispravne dijagnoze, uvek potrebno sprovesti imunohistohemijske i citogenetske analize tumorskog tkiva.