Klinički efekat nanofotonskih naočara s plavim filterom na bazi fulerena C60 i polimetil metakrilata (PMMA) - Jankov, Mirko R.; Jakšić, Vesna; Koruga, Djuro (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Plavo svetlo može da bude štetno za retinu. Nano-materijal od fulerena C60 i polimetil metakrilata (PMMA) transformiše svetlo u harmonizovano hiperpolarizovano svetlo upijajući plavu, ljubičastu i ultraljubičastu talasnu dužinu. Cilj ovog rada bio je da se oceni subjektivni i objektivni uticaj nošenja naočara na obavljanje dnevnih aktivnosti. Metode. Dvadeset pet zdravih dobrovoljaca podvrgnuto je kompletnom oftalmološkom pregledu, ispitivanju kontrastne senzitivnosti (KS) i perimetrije (PM). Popunjavan je upitnik o uticaju naočara na dnevne aktivosti: dvoje naočara sa različitim koncentracijama fulerena C60 upoređeno je sa dvoje komercijalno dostupnih naočara sa plavim filterom. Rezultati. Nije postojala statistička razlika u KS (p = 0,83), kod PM parametara: MD (mean deviation) (p = 0,36), PSD (pattern standard deviation) (p = 0,25), i kod broja relativnih skotoma (p = 0,31), dok je broj apsolutnih skotoma pokazao statistički značajno smanjenje (p < 0,05). Naočare B (sa manjom koncentracijom fulerena od 0,025%) imale su sveukupno najbolju srednju ocenu (p < 0,00001): oko četiri petine ispitanika je bolje funkcionisalo danju, dok je oko dve trećine njih osećalo boljitak i danju i noću. Naočare B su isto tako bile superiorne u sveukupnoj oceni zadovoljstva pri svim kombinovanim dnevnim aktivnostima (4,04 ± 1,1) (p = 0,0008). Zaključak. Naočare sa plavim filterom na bazi fulerena C60 povećavaju sveukupan komfor u obavljanju dnevnih aktivnosti pri njihovom nošenju i nakon nošenja. Ovi filteri mogu da budu efikasan način zaštite od očnih bolesti uzrokovanih plavim svetlom uz povećan komfor u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.